Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Η πρώτη χώρα που έκανε την κλιματική αλλαγή τουριστική ατραξιόν



Στις ημέρες μεγάλης δόξας ο παγετώνας Παστορούρι στο κεντρικό Περού προσέλκυε πλήθος τουριστών που στριμώχνονταν σε λεωφορεία και ανέβαιναν σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στις Άνδεις  για να κάνουν σκι, να φτιάξουν χιονάνθρωπο και να σκαρφαλώσουν στις κορυφές του. Ο παγετώνας ήταν τόσο φωτεινός από το χιόνι, που τα γυαλιά ηλίου ήταν υποχρεωτικά. Ωστόσο σε λιγότερο από δυο δεκαετίες, ο παγετώνας Παστορούρι συρρικνώθηκε στο μισό. Οι πάγοι έδωσαν τη θέση τους σε μαύρους βράχους και δυο μικρές λιμνούλες, ενώ οι αρχές απαγόρευσαν την ορειβασία στους ασταθείς σχηματισμούς. Μαζί με τους πάγους όμως συρρικνώθηκαν και τα έσοδα από τον τουρισμό.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τη δεκαετία του ΄90 ο παγετώνας προσέλκυε περίπου 100.000 τουρίστες ετησίως, ενώ πέρυσι την περιοχή επισκέφτηκαν μόνο 34.000 άτομα, κάτι που οδήγησε τις ντόπιες επιχειρήσεις σε μαρασμό. Δίνοντας αγώνα επιβίωσης, οι κάτοικοι προσπαθούν να σκεφτούν νέους τρόπους για την προσέλκυση των τουριστών στον παγετώνα Παστορούρι, πριν εξαφανιστεί ολοκληρωτικά εντός μιας δεκαετίας. Έτσι, αντί να διαφημίζουν τον παγετώνα ως τον θαυμαστό κόσμο των Άνδεων, οι ντόπιοι καλούν τους τουρίστες να επισκεφτούν την περιοχή για να δουν την κλιματική αλλαγή εν δράσει.
       
Πέρα από τη συρρίκνωση των εσόδων στον κλάδο του τουρισμού, το λιώσιμο των πάγων έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι γιγάντιες λίμνες νερού που σχηματίζονται θα μπορούσαν να παρασύρουν ολόκληρες πόλεις, ενώ τα ορυκτά που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος