Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Οι πάγοι στις Άλπεις λιώνουν κι αποκαλύπτουν … μούμιες



Να,  και μια από τις πιο περίεργες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής:
Το λιώσιμο των πάγων στις Ιταλικές Άλπεις αποκάλυψε ένα εκπληκτικό και μακάβριο θέαμα: την  εικόνα  σορών στρατιωτών, που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πλέον ανατριχιαστικό εύρημα ήταν τρία κρανία στρατιωτών των Αψβούργων,
οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του "Λευκού Πολέμου", που αποτέλεσε μέρος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, στις ιταλικές Άλπεις, σε ύψος 6.500 ποδιών, Ιταλοί αλπινιστές συγκρούστηκαν με Αυστριακούς στρατιώτες, που υπερτερούσαν σε όπλα και υποδομές.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκε σορός στρατιώτη στις Άλπεις. Το 2010, ο ερασιτέχνης ιστορικός Dino De Bernardin εντόπισε και πάλι άριστα διατηρημένο  σώμα στρατιώτη μέσα στους πάγους. Ακόμη, κατά καιρούς, έχουν αποκαλυφθεί προσωπικά αντικείμενα των στρατιωτών, όπως ημερολόγια και γράμματα.
Τις φωτογραφίες των άριστα διατηρημένων μουμιοποιημένων σωμάτων δημοσίευσαν το περιοδικό Time και η βρετανική Telegraph. Οι δε σοροί των στρατιωτών μεταφέρθηκαν στο κοντινό κοιμητήριο του Πέιο.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος