Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Αιολική ενέργεια: Αξίζει τον κόπο ή … πολύς ντόρος για το τίποτα;



Από τη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Ειρήνη Σταυροπούλου και το μαθητή της Γ’ Γυμνασίου Νικόλαο Δρούβη,   στα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».
     
  Αιολική είναι η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του  ανέμου. Δημιουργείται έμμεσα από την ηλιακή ακτινοβολία, γιατί η ανομοιόμορφη θέρμανση της επιφάνειας της γης προκαλεί τη μετακίνηση μεγάλων μαζών αέρα από τη μια περιοχή στην άλλη, δημιουργώντας έτσι τους ανέμους.
Η αιολική χαρακτηρίζεται "ήπια μορφή ενέργειας" και περιλαμβάνεται στις "καθαρές" πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι ενεργειακές πηγές που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσής της ήταν τα ιστία (πανιά) των πρώτων ιστιοφόρων πλοίων και πολύ αργότερα οι ανεμόμυλοι στην ξηρά. Ονομάζεται αιολική από το θεό του ανέμου στην ελληνική μυθολογία, Αίολο.
Πλεονεκτήματα
Ποια είναι όμως τα γενικότερα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση της αιολικής ενέργειας ;
·         Ο άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία  παρέχεται δωρεάν.
·         Η τεχνολογία της αιολικής ενέργειας είναι μια από τις πιο οικονομικές που υπάρχουν σήμερα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
·         Η αιολική ενέργεια προστατεύει τον πλανήτη, καθώς κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά μία κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου. Έχει υπολογισθεί ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού μιας μόνο ανεμογεννήτριας ισχύος 550KW σε ένα χρόνο, υποκαθιστά την ενέργεια που παράγεται από την καύση 2.700 βαρελιών πετρελαίου, δηλαδή αποτροπή της εκπομπής 735 περίπου τόνων CO2 ετησίως, καθώς και 2 τόνων άλλων ρύπων.

·         Συντελεί στη δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας, αφού εκτιμάται ότι για κάθε νέο MW αιολικής ενέργειας δημιουργούνται 14 νέες θέσεις εργασίας.
·         Οι ανεμογεννήτριες δεν εκλύουν χημικές ουσίες στο περιβάλλον οι οποίες προκαλούν όξινη βροχή ή αέρια του θερμοκηπίου. Άρα, δεν επιβαρύνεται το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους αέριους ρύπους, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α., όπως γίνεται με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
·         Η χρήση αιολικής ενέργειας ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία μιας περιοχής ή μιας χώρας, βοηθώντας στην οικονομική της ανάπτυξη και στην ανάπτυξη της ποιότητας ζωής των πολιτών της.
·         Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος, μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.
Ροσκόε του Τέξας: το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο


London Array:  το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο








Μειονεκτήματα
·         Το κόστος εγκατάστασης ενός αιολικού πάρκου είναι αρκετά υψηλό.
·         Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν προβλήματα θορύβου.
Σκωτία: ανεμογεννήτρια τυλίχθηκε στις φλόγες, όταν χτυπήθηκε από ισχυρό άνεμο
      ·         Δημιουργούν προβλήματα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών.
·         Αλλοιώνουν αισθητικά το τοπίο.
·         Έχουν επιπτώσεις στον πληθυσμό των πουλιών, που προσκρούουν σε αυτές.
·         Ο άνεμος είναι περιοδικά διακοπτόμενος και δε φυσά πάντα, όταν ο ηλεκτρισμός απαιτείται.
·         Η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί, εκτός αν χρησιμοποιηθούν μπαταρίες.
·         Τα κατάλληλα σημεία για αιολικά πάρκα  βρίσκονται συχνά σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από πόλεις, όπου χρειάζεται ο ηλεκτρισμός.
·         Για την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου πρέπει να κοπούν δέντρα ή  να καταστραφεί μέρος της γης στην οποία θα γίνει το εγχείρημα. Αυτό, πέραν της αισθητικής αλλοίωσης,  επιδρά αρνητικά στη βιοποικιλότητα της περιοχής.
·         Δημιουργούνται παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες και στα σήματα μετάδοσης των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων.
Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα
Κύθνος: το πρώτο αιολικό πάρκο στον κόσμο
        Η αιολική ενέργεια πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας  και παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες, γιατί το αιολικό δυναμικό της  Ελλάδας είναι από τα πιο ελκυστικά στην Ευρώπη. Η χώρα μας διαθέτει ψηλές βουνοκορφές, ισχυρούς
Αιολικό πάρκο στην Αχαΐα
ανέμους και πολλά νησιά, όπου οι συνθήκες είναι παγκοσμίως οι ευνοϊκότερες γεωγραφικά για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.
Αιολικό πάρκο στη Θράκη
Η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τη ΔΕΗ, όπου και εγκαταστάθηκε το πρώτο αιολικό πάρκο στην Κύθνο. Ακολούθησαν περιοχές όπως: η Κρήτη, η Άνδρος, η Εύβοια, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Θράκη. 

Αιολικό πάρκο Βερμίου: το μεγαλύτερο των Βαλκανίων(174 γεννήτριες)
Αντιδράσεις
Μαζί με τα αιολικά πάρκα που αυξάνονται συνεχώς στη χώρα μας, αυξάνονται και οι αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων που ζουν στις περιοχές όπου αυτά εγκαθίστανται,  οι οποίοι παραπονιούνται για τα εξής:
1. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών αλλοιώνει αισθητικά  την εικόνα της περιοχής.
2. Η παραγόμενη ενέργεια δεν ανταποκρίνεται στις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής.
3. Η ελαστικότητα της ελληνικής νομοθεσίας και οι κρατικές επιδοτήσεις αποτελούν αφορμή οικονομικής εκμετάλλευσης από επιτήδειους που επωφελούνται οικονομικά.
        Η αλήθεια είναι ότι τα παραπάνω δεν είναι τελείως αβάσιμα. Το να γεμίσουμε την ελληνική ύπαιθρο και τα βουνά μας με φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα καταστρέφοντας τη φύση και χωρίς ουσιαστικό όφελος είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί! Ωστόσο, τα οφέλη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των ΑΠΕ γενικά είναι αναμφισβήτητα πολλά και, εν όψει του κινδύνου της εξάντλησης των ορυκτών καυσίμων, η εκμετάλλευσή τους επιβάλλεται. Όχι, όμως, άκριτα κι ασύστολα! Απαιτούνται:
·      εμπεριστατωμένες μελέτες των περιβαλλοντικών συνεπειών που θα επιφέρει η χρήση τους,
·         σωστή επιλογή των κατάλληλων περιοχών για τη δημιουργία αιολικών πάρκων,
·         χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, πιο αποδοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον.
      Το σημαντικότερο, όμως, από όλα είναι ότι η χρήση κι εκμετάλλευση των ΑΠΕ πρέπει να αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και στο γενικό όφελος.
 

Νέα υπεράκτια ανεμογεννήτρια :πόσχεται τριπλάσια παραγόμενη ενέργεια. Η διάμετρος της ανεμογεννήτριας φτάνει τα 112 μέτρα.
Διαδικτυακές πηγές:
 www.wikipedia.com
www.eunice-group.com
www.rsegr.com
www.ypeka.gr
www.cres.gr
www.ee.teihal.gr
www.investingreece.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος