Οι Κομπογιαννίτες, ήταν ξακουσμένοι αυτοδίδακτοι γιατροί από το Ζαγόρι. Είναι γνωστοί και με άλλα ονόματα, όπως Ματσουκάδες, Βικογιατροί, Σακκουλαραίοι, Καταφιανοί, Ζαγοριανοί. Έγιναν ξακουστοί για τις καταπληκτικές επιτυχίες τους, με την ιατρική ικανότητα τους και η φήμη τους έφτασε μέχρι τα σουλτανικά παλάτια.
Ήταν ένα «είδος αδελφότητος», όπου ο πατέρας δίδασκε την τέχνη και τα μυστικά της στο γιο του, ο οποίος και τον διαδεχόταν. Αυτοί οι εμπειρικοί γιατροί διέπρεψαν κατά τους προ και μετά την Επανάσταση χρόνους, και κατά μία παράδοση ασκούσαν το έργο τους από το 1690. Γύριζαν παντού: Θράκη, Μακεδονία, Βουλγαρία, Σερβία, Μ. Ασία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο. Ήταν φημισμένοι σ’ όλα τα Βαλκάνια. Οι Βικογιατροί ήταν κυρίως από τα χωριά: Λιασκοβέτσι, Τσεπέλοβο, Φραγγάδες, Πάπιγκο, Σκαμνέλι, Καλωτά, Δόλιανη, Μανασή, Τζωντήλα, Κουκούλι, Νεγάδες, Ανω Πεδινά, Μονοδένδρι και Καπέσοβο.
Διαβάστε όλο το άρθρο
Στο διεθνές περιοδικό Journal of Ethnopharmacology δημοσιεύτηκε εργασία με τον τίτλο: "Ethnobotanical survey of Zagori (Epirus, Greece), a renowned centre of folk medicine in the past" όπου παρουσιάζονται περί τα 100 φαρμακευτικά φυτά της περιοχής του Ζαγορίου και η χρήση τους από τους Κομπογιαννίτες στο πέρασμα του χρόνου.
Σήμερα η λέξη έχει διαφορετική σημασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου