Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Στο Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας: Γνώσεις κι εμπειρίες ακολουθώντας τα χνάρια του νερού

Από τη Βασιλιάνα Θεμελή, Γ΄ Γυμνασίου
    
        Το Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας επισκεφτήκαμε οι μαθητές του Γυμνασίου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων στις 24/02/2016 και παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «Η παρέα του νερού στη λίμνη του Ζηρού». Η επίσκεψη είναι ενταγμένη στη θεματική της φετινής  Περιβαλλοντικής Ομάδας με τίτλο «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Το νερό ως στοιχείο διαμόρφωσης της λαογραφικής, λογοτεχνικής και μουσικής παραγωγής της Ηπείρου

Μύθοι, θρύλοι, δοξασίες και τραγούδια εμπνευσμένα από τα ποτάμια της Ηπείρου

Από τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου ΒΑΣΙΛΙΑΝΑ ΘΕΜΕΛΗ ,  ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΟΝΤΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΑΣΙΟΥ,  ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ  και τη μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου ΗΛΙΑΝΑ ΤΟΛΙΔΟΥ

        Το νερό αποτέλεσε κι αποτελεί τη ζωογόνο δύναμη της πολιτισμικής ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι ανθρώπινοι πολιτισμοί δημιουργήθηκαν κοντά σε ποταμούς. Ο δε άνθρωπος, από την εποχή της προϊστορίας, είχε πλήρη επίγνωση της ζωογόνου σημασίας και της δύναμης του νερού. Γι’ αυτό, αντιμετώπιζε τις διάφορες μορφές των επιφανειακών υδάτων με δέος, με φόβο και σεβασμό. Τις θεοποίησε και δημιούργησε θρύλους, μύθους, παραμύθια, δοξασίες, ποιήματα και τραγούδια γύρω από αυτές. Έτσι, οι υδροφόροι ορίζοντες της εκάστοτε περιοχής αποτέλεσαν το εφαλτήριο της λαογραφικής, λογοτεχνικής και πνευματικής ανάπτυξής της, επιδρώντας καίρια στη διαμόρφωση της πολιτισμικής φυσιογνωμίας της. Ορμώμενοι από τα παραπάνω, συγκεντρώσαμε  μύθους, δοξασίες και τραγούδια της Ηπείρου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που συνδέονται με το υγρό στοιχείο και καταδεικνύουν την επίδρασή του στη λαογραφική, λογοτεχνική και μουσική παραγωγή της περιοχής.


Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος