Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Ποια ζώα του πλανήτη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν;


Από τους μαθητές Ιωάννη Πασχόπουλο και Αναστάση Τσουτσοπλίδη, Β’ Γυμνασίου

     Οι καταστροφές του οικοσυστήματος, η λαθροθηρία, οι περιβαλλοντικές αλλαγές και διάφορες φυσικές καταστροφές αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, για τις οποίες πολλά ζώα οδηγούνται σε εξαφάνιση. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι αυτά που κατατάσσονται στη λίστα με τα άκρως απειλούμενα ζώα στον πλανήτη….



Ο αετός των Φιλιππίνων
            Είναι ένα από τα σπανιότερα, μεγαλύτερα και πιο δυνατά πουλιά στον κόσμο. Ζει στις Φιλιππίνες, όπου είναι εθνικό πτηνό. Το να σκοτώσεις έναν τέτοιο αετό στις Φιλιππίνες τιμωρείται με δώδεκα χρόνια φυλάκιση. 180-500 πτηνά επιβιώνουν και κινδυνεύουν από την αποψίλωση των δασών και την επέκταση της γεωργίας.





Ο Ιβηρικός λύγκας
             Ζει στην Ιβηρική χερσόνησο. Σύμφωνα με μελέτες του 2005, υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στα 100 από τα ζώα αυτά. Απειλούνται κυρίως από την καταστροφή των οικότοπων, τη δηλητηρίαση, τα οδικά ατυχήματα, τα αδέσποτα σκυλιά και τη λαθροθηρία.



Ο παπαγάλος του Πουέρτο Ρίκο
              Το μόνο πουλί που είναι ενδημικό στο αρχιπέλαγος του Πουέρτο Ρίκο. Το 2006, υπολογισμοί έδειχναν ότι υπάρχουν 34-40 τέτοια πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον και 143 σε αιχμαλωσία.








Η κινέζικη γιγάντια σαλαμάνδρα
               Είναι η μεγαλύτερη σαλαμάνδρα στον κόσμο και φτάνει σε μήκος τα 180 εκατοστά. Είναι ενδημικό της Κίνας και άκρως απειλούμενο, λόγω της καταστροφής των ενδιαιτημάτων της. Ζει στο γλυκό νερό και τις προηγούμενες δεκαετίες την κυνηγούσαν ανηλεώς, γιατί θεωρείται ότι έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες.
Ο γορίλλας Cross River
                 Ζει σε τροπικά δάση, στα σύνορα Νιγηρίας-Καμερούν. Περίπου 280 ζώα ζουν σε άγρια κατάσταση. Η απώλεια των ενδιαιτημάτων και το κυνήγι άγριων ζώων έχουν συμβάλει στη μείωση του πληθυσμού τους.




Ο κόκκινος λύκος
                 Ζει στη Βόρεια Αμερική και το 1980 είχε εξαφανιστεί από την άγρια φύση. Τώρα, παρόλο που ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τα 100, θεωρείται ακόμα άκρως απειλούμενο είδος.





Η αντιλόπη Hirola
                 Ζει σε πεδιάδες στα σύνορα Κένυας και Σομαλίας. Υπάρχουν γύρω στα 500-1200 ζώα στην άγρια φύση και κανένα σε αιχμαλωσία.








Ili Pika 
           Ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος θηλαστικού, που ανήκει στην οικογένεια των κουνελιών και ζει στην Κίνα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχουν απομείνει μόλις 1.000 ζώα από το μικροσκοπικό αυτό είδος στο φυσικό τους περιβάλλον. Αιτία της δραστικής μείωσης του πληθυσμού του είναι η κλιματική αλλαγή, καθώς το ύψος του μόνιμου χιονιού στην οροσειρά Tianshan, όπου ζει αυτό το ζώο, έχει αυξηθεί.
Τίγρης της Σουμάτρας

         Ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε λιγότερα από 400 άτομα. Το είδος απειλείται από την εκτεταμένη μείωση και τον κατακερματισμό τού φυσικού του περιβάλλοντος, τη σύγκρουση με τους ανθρώπους, το παράνομο εμπόριο τμημάτων τού σώματός τους, που πωλούνται σε υψηλές τιμές στην μαύρη αγορά.


Άλογο πρζεβάλσκι
          Είδος άγριου αλόγου που ζούσε στην Μογγολία και την Κίνα. Έχει πάρει το όνομά του από το Ρώσο γεωγράφο και εξερευνητή Nikolai Przewalski, ο οποίος πρώτος περιέγραψε το ζώο αυτό το 1881. Τα Przewalski δεν εξημερώθηκαν ποτέ και είναι τα μοναδικά πραγματικά άγρια άλογα στον κόσμο. Η αιχμαλωσία από τους ανθρώπους και η διασταύρωσή τους με άλλα είδη αλόγων μείωσε ραγδαία τον αριθμό τους. Σήμερα μόλις 250-300 από τα 1.500 εναπομείναντα άλογα Πρζεβάλσκι ζουν ελεύθερα στη φύση.
        Καρχαρίας άγγελος

       Μια τεράστια αύξηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων στις ανατολικές ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού όπου κατοικούσαν οδήγησε στη δραματική μείωση του πληθυσμού τους. 



Λευκή Αντιλόπη
        Ζούσαν σε μεγάλους αριθμούς στο θερμό κλίμα της Σαχάρας για χιλιάδες χρόνια. Η κλιματική αλλαγή και το αλόγιστο κυνήγι τους έχει πλέον φέρει το είδος στο χείλος τής εξαφάνισης: λιγότερες από 200 τέτοιες αντιλόπες υπάρχουν στη φύση. 
              


              Σλοθ

      Αυτά τα ασυνήθιστα θηλαστικά θεωρούνται από τα νωθρότερα ζώα στον πλανήτη. Κινούνται τόσο λίγο, που στην κυριολεξία... χορταριάζουν: στρώμα φυκιών αναπτύσσεται στην πλάτη τους, δίνοντάς τους ένα είδος φυσικού καμουφλάζ για προστασία από επίδοξους θηρευτές. Ζουν μόνο σε ορισμένα μέρη του Παναμά, αλλά η καταστροφή του οικοσυστήματός τους έχει οδηγήσει στη μεγάλη μείωση του αριθμού τους. 
          Λιγότεροι από 250 ζουν σε προστατευόμενο περιβάλλον στο Μαρόκο και τη Συρία. Αν και κινδυνεύουν άμεσα με ολοκληρωτική εξαφάνιση, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους δείχνει να αυξάνεται.  




Τα ρέϊλ του Γκουάμ
            Πρόκειται για πτηνά που δεν μπορούν να πετάξουν και κατοικούσαν κατά χιλιάδες στο νησί του Γκουάμ. Ο πληθυσμός τους άρχισε να μειώνεται, όταν αποτέλεσαν θήραμα για ένα είδος φιδιών που εισέβαλε στο νησί. Σήμερα ζουν σε προστατευόμενο περιβάλλον τόσο στο Γκουάμ όσο και σε ζωολογικούς κήπους στις Η.Π.Α., ενώ τελευταία γίνονται προσπάθειες να τα αφήσουν να αναπαραχθούν στη φύση. 

Ουρακοτάγκος της Σουμάτρας
        Κάποτε τους συναντούσες σε ολόκληρη τη Σουμάτρα, τώρα βρίσκονται μόνο σε ένα μικρό μέρος στα βόρεια του νησιού. 
Φώκιες του Γιανγκτσέ
        Είναι γνωστές για το "παραπλανητικό" χαμόγελο τους και για την ιδιοφυία τους. Η περιβαλλοντική μόλυνση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχει μειώσει τον πληθυσμό τους σε περίπου 1.500 μέλη. 
Πανγκολίν
       Οι φολίδες του δέρματός τους δημιουργούν μια πανέμορφη φυσική πανοπλία, η οποία δυστυχώς είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους λαθροκυνηγούς. 8 διαφορετικά είδη αυτού του ζώου ζουν στην Ασία και την Αφρική, 2 εκ των οποίων κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση.


Ασιατικός ρινόκερος
          Ο ασιατικός ρινόκερος της Ιάβας παλεύει για την επιβίωση του, καθώς έχουν απομείνει μόνο 50 άτομα. Η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από το παράνομο εμπόριο και την τεράστια ζήτηση από χώρες όπως το Βιετνάμ για το κέρατό του. Η τιμή στη μαύρη αγορά φτάνει τα 65.000 δολάρια το κιλό, είναι υψηλότερη δηλαδή από την τιμή του χρυσού. Η ζήτηση αυτή τροφοδοτείται από προλήψεις που θέλουν το κέρατο να είναι αποτελεσματικό γιατρικό ακόμα και για τον καρκίνο. Ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος που είχε απομείνει εν ζωή πέθανε και πλέον απομένουν μόνο δύο θηλυκά πριν το είδος εξαφανιστεί. Ο βόρειος μαύρος ρινόκερος εξαφανίστηκε πριν από επτά χρόνια, λόγω της λαθροθηρίας. Απομένουν ακόμη πέντε είδη ρινόκερου στον κόσμο και όλα κινδυνεύουν από εξαφάνιση.

Γιγάντια πάντα
       Τα Γιγάντια πάντα απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της εξαφάνισης του βιότοπού τους.     Τα τελευταία χρόνια, η διάνοιξη δρόμων και η αποψίλωση των δασών για ξυλεία ή για καλλιέργειες, σημαίνει πως η δυνατότητά τους για προσαρμογή έχει περιοριστεί. Άρα, παρόλο που δεν έχουν πολλούς φυσικούς εχθρούς, απειλούνται κι αυτά με εξαφάνιση.

Πηγές
http://aksioperierga.blogspot.gr/2011/11/przewalski.html
http://www.wwf.gr/endangered-species
www.newsbeast.gr/environment/.../ena-apo-ta-pio-apeiloumena-eidi-ston-kosm..
http://www.atticapark.com/el/animals/tigrhs-ths-soymatras.734.html
http://www.mixanitouxronou.gr/i-salamandra-pou-vrethike

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος