Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Εντυπωσιακά Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς


Από τη μαθήτρια Μυρτώ Κάτσιου, Γ’ Γυμνασίου    

        Φυσική Κληρονομιά είναι η κληρονομιά των φυσικών, μη-ανθρωπογενών περιοχών και μπορεί να περιλαμβάνει φυσικούς και βιολογικούς σχηματισμούς, που έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από  αισθητική ή επιστημονική άποψη. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει γεωλογικούς και φυσιογραφικούς σχηματισμούς και φυσικά περιβάλλοντα ή επακριβώς οριοθετημένες φυσικές περιοχές, που έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από την άποψη της επιστήμης, της διατήρησης ή της φυσικής ομορφιάς, γι’ αυτό και αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και συγκαταλέγονται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ερευνώντας τον κατάλογο αυτό, σας παρουσιάζουμε κάποια από τα πιο εντυπωσιακά, κατά τη δική μας άποψη …. Για τα ελληνικά φυσικά μνημεία θα αναφερθούμε σε άλλη ανάρτησή μας.


"Κύμα"(Αριζόνα-Γιούτα). Το «Κύμα» (Wave) είναι ένας εκπληκτικός σχηματισμός βράχων στα σύνορα των πολιτειών Αριζόνα και Γιούτα των ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε πριν 190 εκατομμύρια χρόνια από παλιούς αμμόλοφους που μετατράπηκαν σε σκληρό βράχο από τη συμπίεση κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η υφή των βράχων είναι αρκετά μαλακή και εύθραυστη, ώστε πρέπει κανείς να περπατά με προσοχή, για να μη σπάσει τις μικρές κορυφογραμμές.



Το Πέρασμα του Γίγαντα στη Βόρεια Ιρλανδία.. Στην περιοχή καταμετρά κανείς 40.000 συμμετρικές εξάγωνες στήλες που μοιάζουν με παξιμάδια από βίδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν από περίπου 50 με 60 εκατομμύρια χρόνια, στην περιοχή Άντριμ της Βόρειας Ιρλανδίας, υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Οι πολυγωνικές στήλες είναι από βασάλτη (ηφαιστειογενές πέτρωμα), ο οποίος δημιουργείται με την πολύ γρήγορη ψύξη τής καυτής λάβας.


Σπήλαιο Jeita Grotto στο Λίβανο. Θεωρείται ένα από τα «θαύματα της φύσης». Βρίσκεται στο Λίβανο κι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Μέσης Ανατολής. Έχει μήκος πάνω από 9 χιλιόμετρα και χωρίζεται σε δύο εντυπωσιακά κομμάτια. Το ανώτερο τμήμα αποτελείται από τρεις αίθουσες, η πρόσβαση στις οποίες γίνεται μέσω ενός τούνελ μήκους 117 μέτρων. Το κατώτερο τμήμα διασχίζεται από έναν ποταμό και είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα. Διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους σταλακτίτες στον κόσμο, ύψους 8 μέτρων.



Κοραλλιογενής ύφαλος  Belize. Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στο δυτικό ημισφαίριο και δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 90% των ειδών που υπάρχουν σ’ αυτόν παραμένουν άγνωστα, καθώς αυτό είναι το ποσοστό του που δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί. Έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996.


Νησιά Γκαλαπάγκος. Τα πανέμορφα νησιά βρίσκονται στον Ειρηνικό ωκεανό. Ήταν από τις πρώτες τοποθεσίες που μπήκαν στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ το 1970 και περιγραφόταν από τον Κάρολο Δαρβίνο ως «ένας μικρός κόσμος». Πέραν των πολλών ειδών που βρίσκονται εκεί (και που έχουν μείνει απαράλλαχτα για αιώνες), τα τρία ωκεάνια ρεύματα της περιοχής προσελκύουν μια μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων ειδών.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ GÖREME, ΤΟΥΡΚΙΑ. Η φυσική διάβρωση ήταν ο γλύπτης της κοιλάδας Γκορέμε· οι άνθρωποι σκάλισαν με τη σειρά τους πολλά ιερά, τα οποία είναι σαφή δείγματα της μετα-εικονοκλαστικής βυζαντινής τέχνης. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά αρχαία χωριά και υπόγειες πόλεις που ανάγονται στον 4ο αιώνα μ.Χ.



ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΟΡΑΛΛΙΟΓΕΝΗΣ ΥΦΑΛΟΣ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του πλανήτη αποτελείται από περισσότερους από 3.000 ξεχωριστούς υφάλους, οι οποίοι είναι διαμοιρασμένοι σε περισσότερα από εξακόσια νησιά. Είναι τόσο μεγάλος που είναι ορατός από το διάστημα. Αν και η περιοχή προστατεύεται από το 1981, η κλιματική αλλαγή κατέστρεψε περισσότερα από τα μισά κοράλλια της.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ IGUAZU, ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ. Αυτός ο πανέμορφος ημικυκλικός καταρράκτης, που σχηματίζει τα σύνορα Αργεντινής και Βραζιλίας, έχει διάμετρο που υπερβαίνει τα 300 μέτρα και ύψος μέχρι και 80. Το τροπικό δάσος που περικλείει τους καταρράκτες φιλοξενεί κροκόδειλους καϊμάν, κοάτι και ιαγουάρους.

Καταρράχτες Βικτόρια – Ζάμπια και Ζιμπάμπουε. Θεωρούνται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου με ύψος 108 μ., πλάτος 1,7 χλμ. και ροή ένα εκατομμύριο λίτρα νερού το δευτερόλεπτο που σε περιόδους ακμής πολλαπλασιάζεται μέχρι και εννέα φορές. 

Εθνικό Πάρκο Γκλασιάρες, ΑργεντινήΤο πάρκο της Παταγονίας περιέχει το μεγαλύτερο μανδύα πάγου του κόσμου (εκτός Ανταρκτικής) και είναι ένα από τα ιδανικότερα μέρη του πλανήτη, για να παρακολουθήσει κανείς τη δραστηριότητα των παγετώνων. Ο πιο διάσημος παγετώνας είναι ο γαλάζιος Περίτο Μορένο, και μεγάλα παγόβουνα αποκολλημένα από τη μάζα του πέφτουν στα τιρκουάζ νερά της λίμνης Αρχεντίνο.


Εθνικό Πάρκο Grand Canyon, Αριζόνα. Το Μεγάλο Φαράγγι (Grand Canyon) είναι ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.Έχει μήκος 446 χιλιομέτρων, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιομέτρων και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα.


Πάρκο Γέλοουστοουν, ΗΠΑ. Το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν είναι από τα καλύτερα φυσικά θαύματα στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας. Έχει έκταση 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται στο Γουαϊόμινγκ και εκεί συναντά κανείς τα πιο γνωστά γεωθερμικά φαινόμενα του κόσμου.
Νορβηγικά φιόρδ. Τα φιόρδ είναι μεγάλες κοιλάδες, οι οποίες, με το πέρασμα του χρόνου, γέμισαν με νερό του ωκεανού. Έτσι, δημιουργήθηκαν μερικά από τα ομορφότερα φυσικά θαύματα του κόσμου. Αν φιόρδ συναντάμε σε όλον τον κόσμο, τα νορβηγικά θεωρούνται τα πιο γοητευτικά. Το Lysefjord προσελκύει περίπου 300.000 επισκέπτες το χρόνο. Οι τολμηροί θα επισκεφθούν το Pulpit, ένα βραχώδες υψίπεδο, στο χείλος του οποίου μπορεί κανείς να σταθεί και να κοιτάξει το φιόρδ από ύψος εξακοσίων μέτρων. Τέλος, στην περιοχή υπάρχουν ορισμένα αρχαία μνημεία από τον 5ο αιώνα π.Χ.



Εθνικό πάρκο Redwood. Περιλαμβάνει μια εκτεταμένη περιοχή στις ακτές τού Ειρηνικού Ωκεανού, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, καλυμμένη από δέντρα με κόκκινο κορμό, τα υψηλότερα και εντυπωσιακότερα δέντρα του κόσμου.



Εθνικό Πάρκο Phong Nha Ke Bang. Είναι μια προστατευόμενη περιοχή στην επαρχία Κουανγκ Μπιν του Βιετνάμ, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ανόι. Καταλαμβάνει έκταση 85.754 εκταρίων και περιλαμβάνει πολλά σπήλαια, όπως το Φονγκ Να από το οποίο προέρχεται η ονομασία του μαζί με το τροπικό δάσος Κε Μπανγκ το οποίο καλύπτει την περιοχή. Ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2003 και αποτελεί το οικοσύστημα πολλών σπάνιων ζώων.



Η καρστική περιοχή της Νότιας Κίνας. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα φυσικά φαινόμενα στο κόσμο.



Πηγές
https://www.newsbeast.gr/travel/panorama/arthro
http://www.enikos.gr/specials
https://www.mixanitouxronou.gr
https://perierga.gr/2012/01/ena-entyposiako-spileo-gotthikou-ryth/
https://www.travelstyle.gr
https://www.shutterstock.com
https://blogs.sch.gr
http://theatrecomments.weebly.com
https://el.wikipedia.org
http://www.unesco.gr/site/images/stories//unesco_amaroussiou_all_politistiki_klironomia_ews2008.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος