Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης του

 Από τη μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Μαργαρίτα Εξάρχου

    Το πετρέλαιο ή  «μαύρος χρυσός» είναι παχύρρευστο υγρό που αποτελεί τη σπουδαιότερη σήμερα φυσική πηγή ενέργειας. Αποκαλείται και «μαύρος χρυσός», γιατί πολλές από τις γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις του 20ου αιώνα είχαν ως στόχο τον έλεγχο των κοιτασμάτων του πετρελαίου.

Το ορυκτό πετρέλαιο είναι μίγμα υδρογονανθράκων με άλλες οργανικές ενώσεις και βρίσκεται μέσα σε κοιλότητες διάφορων πετρωμάτων. Είναι προϊόν αποσύνθεσης ζωικών και φυτικών οργανισμών, οι οποίοι εγκλείστηκαν μέσα στα πετρώματα  σε μεγάλο βάθος μέσα στη Γη.  Η άντλησή του γίνεται από ειδικές πυργωτές εγκαταστάσεις, που εγκαθίστανται πάνω στις λεγόμενες πετρελαιοπηγές. Το πετρέλαιο λαμβάνεται μετά  από διάτρηση του εδάφους, τη λεγόμενη γεώτρηση. Το πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές μεταφέρεται αναμεμιγμένο με αέρια, νερό και με μικρές ποσότητες άμμου. Τα μεν αέρια αποχωρίζονται μέσω ενός διαχωριστή και χρησιμοποιούνται είτε προς επανεισαγωγή εντός των πηγών είτε οδηγούνται προς το εμπόριο ως φυσικά αέρια. Το καθαρό πλέον ακατέργαστο πετρέλαιο συλλέγεται σε δοχεία ορισμένης χωρητικότητας, από τα οποία οδηγείται σε μεγάλες δεξαμενές, απ’ όπου και θα ακολουθήσει η περαιτέρω κατεργασία του.

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή καυσίμων –απαραίτητα για τις μεταφορές, τη θέρμανση και άλλες οικιακές χρήσεις- και τη δημιουργία διάφορων λιπαντικών για βιομηχανικές -και όχι μόνο- χρήσεις και για τον λόγο αυτό  είναι  μια σημαντική πηγή ενέργειας. Επίσης, αποτελεί πρώτη ύλη για πολλά χημικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των διαλυτών, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, καθώς και των συνθετικών προϊόντων, όπως των πλαστικών και των απορρυπαντικών, ακόμη και ορισμένων εκρηκτικών υλών. Η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται συνεχώς, κυρίως στον τομέα των μεταφορών, καθώς αυτός εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το πετρέλαιο και αποτελεί τον κυριότερο καταναλωτή του.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

    Κοιτάσματα πετρελαίου δε βρίσκονται παντού· λίγες χώρες ανά τον κόσμο παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, και ακόμη λιγότερες είναι οι χώρες με κοιτάσματα που θα διαρκέσουν περισσότερο από 20 χρόνια από τώρα. Τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, ενώ αρκετά κοιτάσματα υπάρχουν σε χώρες της αμερικανικής ηπείρου και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης Οι 13 χώρες του ΟΠΕΚ διαθέτουν το 67% των αποθεμάτων, αν και τα τελευταία χρόνια πετρελαϊκοί πόροι στη Σιβηρία και την Κασπία Θάλασσα μετατρέπονται σε αποθέματα. Με οικονομικά κριτήρια έχει εξαντληθεί το 80% των αποθεμάτων. Εκτιμάται ότι παγκόσμια αποθέματα θα διαρκέσουν για περίπου 40 ακόμα χρόνια με τον τρέχοντα ρυθμό κατανάλωσης. Εκτιμάται, επίσης, ότι με νέες τεχνικές ανακάλυψης των αποθεμάτων και με καλύτερη ανάκτηση από τα υπάρχοντα κοιτάσματα η διάρκεια αυτή μπορεί να αυξηθεί για άλλα 20-40 χρόνια.

     Η ευρεία χρήση του πετρελαίου οφείλεται στα πλεονεκτήματα που έχει σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, η χρήση του επιφέρει, επίσης, αρκετές αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, στην οικονομία των κρατών και στο περιβάλλον.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

·        Είναι εύκολο να εξαχθεί

·        Είναι εύκολο να μεταφερθεί

·        Διαθέτει ποικίλες εφαρμογές σε πολλές εκφάνσεις της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

·        Παρέχει σταθερή ενέργεια

Το πετρέλαιο υποστηρίζει μια σταθερή παραγωγή ενέργειας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και όλες τις εποχές του χρόνου, σε αντίθεση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

·        Επιχειρηματική ευκαιρία

Η μεγάλη ζήτησή του παγκοσμίως το καθιστά σημαντική πηγή εισοδήματος για τις χώρες που το παράγουν και τους οικονομικούς κύκλους ανά τον κόσμο που το εκμεταλλεύονται.

·        Υψηλή πυκνότητα ενέργειας

 

 

·        Είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος

Η πιθανή εξάντλησή του θα ήταν καταστροφική για τον πολιτισμό και η ανασφάλεια που δημιουργεί η παραπάνω πιθανότητα επιφέρει υψηλές τιμές, διψήφιο πληθωρισμό και πολλές άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία χωρών και πολιτών και στη διαβίωσή τους.

·        Πιθανά προβλήματα υγείας

Η χρήση του πετρελαίου και των παράγωγών του, καθώς και η μακροχρόνια έκθεση σε μικροσωματίδια που εκλύονται από τη χρήση του επιφέρουν δερματικές, νεφρικές κι αναπνευστικές παθήσεις, ακόμα και τον θάνατο.

·        Εξάρτηση

Η παγκόσμια οικονομία βασίζεται σε μια συνεχή ανάπτυξη που υποστηρίζεται κυρίως από το πετρέλαιο. Αυτό καθιστά τις παραγωγές χώρες ρυθμιστικούς παράγοντες της οικονομίας των χωρών όλου του πλανήτη και παράγοντες εκμετάλλευσης κρατών και πολιτών, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

·       Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Ζημιά στο οικοσύστημα, θαλάσσια ρύπανση, μολύνσεις εδάφους, ατμοσφαιρική ρύπανση, φαινόμενο θερμοκηπίου, όξινη βροχή, κλιματική αλλαγή.

   Με βάση τον παραπάνω πίνακα καθίσταται σαφές ότι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του πετρελαίου είναι σημαντικά, όπως αρκετά και εξίσου σημαντικά είναι τα μειονεκτήματα αυτής της χρήσης. Τελικά, είναι ή δεν είναι συμφέρουσα για τους πολίτες, για τα κράτη και για τον πλανήτη η συνεχής και ευρεία χρήση αυτής της ενεργειακής πηγής; Μελετήστε τον παραπάνω πίνακα και τα συμπεράσματα … δικά σας!

Πηγές

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2208/Chimeia_G-Gymnasiou_html-empl/index3_2.html

http://users.auth.gr/users/8/3/010438/public_html/tdk/Teaching/BOOK_2.pdf

https://el.thpanorama.com/articles/medio-ambiente/12-ventajas-y-desventajas-del-petrleo.html

https://dspace.lib.uom.gr/bitstream/2159/25364/4/PapadopoulosStaurosMsc2021.pdf

https://www.cretalive.gr/ygeia/kaysi-petrelaioy-ntizel-kai-epiptoseis-stin-ygeia


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος