Παρασκευή 9 Μαΐου 2025

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

 Από τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου Βύρωνα Κατσιούρα και Ιάσονα Νίκα

   Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τις βιώνουμε έντονα τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Οι παρατεταμένοι καύσωνες του καλοκαιριού του 2023, τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, οι ολοένα συχνότερες πυρκαγιές -με όλες τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρουν- αποτελούν δηλωτικά στοιχεία της παρουσίας της κλιματικής κρίσης και μια πρόγευση των συνεπειών της στη χώρα μας.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

Όταν η ΦΥΣΗ προσφέρει ΠΑΙΔΕΙΑ …

 

Σε εκπαιδευτική και διαθεματική δράση συμμετείχαν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων, που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Ζηρού και στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025

Οι δωδω-νέοι σε ρόλους … Πολιτικής Προστασίας

Σε εκπαιδευτική δράση στην Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε η Β΄ τάξη του Γυμνασίου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονείται από τους μαθητές με θέμα «Η οχύρωση του τόπου μου απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Τριήμερο περιβαλλοντικών δράσεων

Ένα τριήμερο γεμάτο από περιβαλλοντικές δράσεις και προσαρμοσμένο στα Προγράμματα Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων της τρέχουσας σχολικής χρονιάς ήταν η χειμερινή εκδρομή της Β’ και Γ’ Γυμνασίου στο Νυμφαίο, την Καστοριά και τις Πρέσπες.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΒΙΚΟΓΙΑΤΡΟΙ ή αλλιώς «ματσουκάδες», «σακουλαραίοι», «κομπογιαννίτες»

 Από τη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Βασιλική Σουμαλεύρη


«Καλός γιατρός, πουλώ ζωή, ποιος θέλει να πάρει, ποιος θα πάρει. Ήρθε ο γιατρός, ήρθε ο εξοχώτατος, ο μέγας χειρούργος».

        Με αυτό το πάνδημο και πανηγυρικό καλωσόρισμα, μέσα σε χαλασμό από τυμπανοκρουσίες, ζουρνάδες και χλιμιντρίσματα, έμπαιναν στα χωριά οι Βικογιατροί. Από τον Βίκο και τα άλλα χωριά (Τσεπέλοβο, Φραγάδες, Πάπιγκο, Σκαμνέλι, Κουκούλι, Μονοδένδρι, Καπέσοβο) κατάγονταν οι Βικογιατροί του Ζαγορίου, ονομαστοί πρακτικοί γιατροί που γιάτρευαν ανθρώπους και ζώα με δεκάδες φαρμακευτικά φυτά και βότανα της χλωρίδας του φαραγγιού.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ – ΑΩΟΥ: Τα πέτρινα γεφύρια και οι «σκάλες»

 Από τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου Κατσιούρα Βύρωνα, Νίκα Ιάσονα και Σούρλα Γεώργιο.

   Με τα γεφύρια και τις «σκάλες» ο άνθρωπος συμπλήρωσε το έργο της φύσης. «Λάξευσε πέτρινα έργα τέχνης, γεφυρώνοντας χάσματα, απύθμενα φαράγγια, κακοτράχαλα βουνά, υποσκελίζοντας ορμητικά ποτάμια και χείμαρρους. Σμίλευσε περίτεχνα μονοπάτια πάνω στον βράχο, τις σκάλες, με μία μόνο αγωνία: να δαμάσει τη φύση, να φτάσει στα διπλανά χωριά, να ταξιδέψει σε άλλα μέρη, να ελευθερώσει τον τόπο του από τον αποκλεισμό των βουνών».    

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Όχι άλλες πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια! Είμαστε ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ!

 

Από τον μαθητή της Β’ Γυμνασίου Νικόλαο Κολιάκη

Πυρκαγιά σημαίνει καταστροφή. Και κάθε καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα πολύτιμων δασών καίγονται. Οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και από αυτές, οι πιο πολλές, από αμέλεια. Όταν, όμως, ένα δάσος καταστρέφεται επέρχονται τεράστιες, ανεπανόρθωτες, ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία και στη ζωή μας. Γι’ αυτό …



Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΕΣ: Οι … "Άλπεις" στα βουνά της Ηπείρου!

 


Από τη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Δέσποινα Αποστόλου και τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου Αποστόλη Αλεξίου, Ιωάννη Δήμο και Νικόλαο Λιάτσο.

   

      Με το όνομα «δρακόλιμνη»  αναφέρονται οι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται κυρίως σε βουνά της Ηπείρου.  Οι δρακόλιμνες μοιάζουν με γαλαζοπράσινα στολίδια που κοσμούν το πράσινο και μερικές φορές το λευκό των αλπικών λιβαδιών. Προσδίδουν δε, με την εικόνα τους και την ιστορία τους, ξεχωριστό ενδιαφέρον και ομορφιά στα ελληνικά βουνά. Η επιστήμη τις θεωρεί ως απομεινάρια παγετώνων, ενώ η παράδοση ως κατοικίες δράκων που τσακώνονται μεταξύ τους, πετώντας ο καθένας βράχους εναντίον του αντιπάλου του στο   απέναντι βουνό.

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Η ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΒΙΚΟΥ - ΑΩΟΥ

  Από τις μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου Ευτυχία Κοντοζήση,  Κατερίνα Κρανά και Βιβιάνα Σούρλα

 Εθνικός Δρυμός Βίκου Αώου: Ένα δώρο της φύσης στην Ήπειρο και στην Ελλάδα και … ένα ρεκόρ Γκίνες!

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Δεν είναι σκουπίδι! Είναι ΖΩΗ!

 

       Οι μαθητές Κάμτσιος Αναστάσιος, Κασκάνη Αλεξάνδρα, Καψάλη Δήμητρα και Κιτσάκη Δάφνη,  δημιούργησαν το παρακάτω βίντεο με σκοπό να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για την αναγκαιότητα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.   Είναι πράγματι παρήγορο κι ελπιδοφόρο, στην εποχή του καταναλωτισμού και της κλιματικής κρίσης, να υπάρχουν παιδιά ευαισθητοποιημένα, παιδιά που μετατρέπουν τον προβληματισμό τους σε ηχηρό μήνυμα δραστηριοποίησης όλων για την υιοθέτηση μιας βιώσιμης κουλτούρας στην καθημερινότητά μας με σκοπό την προστασία του πλανήτη.

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Αφίσα: Η αναγκαιότητα της χρήσης των ΑΠΕ

 

     Άλλη μια καλλιτεχνική δημιουργία στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής με τίτλο «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Το ενεργειακό πρόβλημα και οι επιπτώσεις του». Η μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Γεωργία Πασχάλη, εμπνεόμενη από το πρόβλημα της απεριόριστης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Γης από τον άνθρωπο και από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση,  φιλοτέχνησε την παραπάνω αφίσα, για να προβληματίσει για τα δυσμενή αυτά  φαινόμενα και να μεταφέρει σε όλους το μήνυμα της αναγκαιότητας της χρήσης εναλλακτικών-ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Ζωγραφική δημιουργία: We are NATURE

 Από τη μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Αμελί Ζήνα

       Η παραπάνω εικόνα αποτελεί ζωγραφική δημιουργία την οποία εμπνεύστηκε η μαθήτρια της Β’ γυμνασίου Αμελί Ζήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής με τίτλο «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Το ενεργειακό πρόβλημα και οι επιπτώσεις του». Παρακάτω, η ίδια η μαθήτρια παραθέτει την έμπνευσή της και περιγράφει-αναλύει το έργο της:

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Ποίημα: Η φύση φωνάζει! Η Γη απαιτεί …

Από τη μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Ελένη Κληματά

Εκτός από την υιοθέτηση θετικής στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον, ένας από τους στόχους των περιβαλλοντικών προγραμμάτων είναι και η καλλιέργεια και η ενίσχυση των ιδιαίτερων κλίσεων των μαθητών μέσω της ποικιλότροπης έκφρασής τους. Για του λόγου το αληθές, η μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Ελένη Κληματά εξέφρασε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της μέσω της ποίησης. Στο πλαίσιο, λοιπόν,  του προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής με τίτλο «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Το ενεργειακό πρόβλημα και οι επιπτώσεις του», η μαθήτρια  εμπνεύστηκε το παρακάτω ποίημα: 

Η φύση φωνάζει! Η Γη απαιτεί …

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Γκάλοπ: Κατά πόσο εξοικονομούμε ενέργεια στην καθημερινότητά μας;

 


Συλλογική εργασία των μαθητών της Β’ Γυμνασίου

        Κατά τη φετινή σχολική χρονιά οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων  μελετήσαμε το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Το ενεργειακό πρόβλημα και οι επιπτώσεις του». Στο πλαίσιο σχεδιασμού του παραπάνω θέματος καταρτίσαμε το παρακάτω ερωτηματολόγιο, για να διερευνήσουμε κατά πόσο τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας εξοικονομούν ενέργεια  στην καθημερινότητά τους. Δείτε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της έρευνάς μας από ένα σύνολο 75 νοικοκυριών:

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Άφθονη και σταθερή ενέργεια, αλλά … υψηλό το τίμημα!

 


Από τη μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Άννα Μήτση






     Προς το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, αναδύθηκε από τα εργαστήρια της φυσικής μια νέα πηγή ενέργειας, η πυρηνική, η οποία έχει πολλούς οπαδούς, αλλά και πολλούς εχθρούς. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πυρηνικά εργοστάσια σε 31 χώρες στον κόσμο και αριθμούν συνολικά 451 εν ενεργεία πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η χώρα με τους περισσότερους αντιδραστήρες είναι οι ΗΠΑ με 99, ενώ ακολουθούν η Γαλλία με 58, η Ιαπωνία με 42, η Κίνα με 39 και η Ρωσία με 35.

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης του

 Από τη μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Μαργαρίτα Εξάρχου

    Το πετρέλαιο ή  «μαύρος χρυσός» είναι παχύρρευστο υγρό που αποτελεί τη σπουδαιότερη σήμερα φυσική πηγή ενέργειας. Αποκαλείται και «μαύρος χρυσός», γιατί πολλές από τις γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις του 20ου αιώνα είχαν ως στόχο τον έλεγχο των κοιτασμάτων του πετρελαίου.

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

ΗΛΙΟΣ: Για να ζούμε βιώσιμα και οικονομικά!

Από τη μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Μαγδαλένα Τζίμα


 Από τα προϊστορικά χρόνια ο Ήλιος λατρευόταν ως θεότητα. Χωρίς την ηλιακή ενέργεια τίποτα δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να ανθίσει κι όλα σταδιακά νεκρώνουν. Η ενέργεια του ήλιου είναι καταλύτης για την εξελικτική μας διαδικασία και αυτό είχε γίνει αντιληπτό από τα χρόνια του πρωτογονισμού. Δείτε παρακάτω τους σημαντικότερους τρόπους τους οποίους επινόησε ο άνθρωπος, ώστε να εκμεταλλευθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα τα οφέλη της ζωογόνου αυτής δύναμης …

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Δράση περιβαλλοντική, εκπαιδευτική και άκρως … ψυχαγωγική!


 Το Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας επισκέφτηκαν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων, την Τετάρτη 1/3/2023, όπου παρακολούθησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο Νερόμυλος, η Ανεμογεννήτρια και το Φωτοβολταϊκό». 

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Νησί Ιωαννίνων: Περιβάλλον και μνημεία

 

      Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων, μετά από έρευνα και βιωματικές δράσεις εντός και εκτός σχολείου και με συντονίστρια εκπαιδευτικό τη φιλόλογο κ. Αντωνία Κορτζή ολοκλήρωσαν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Περιβάλλον και μνημεία» και συνόψισαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο παρακάτω πόνημα ….

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Για τη λίμνη μας, με αγάπη και … παράπονο!


Ποίημα από τη μαθήτρια Εύα Εξάρχου, Α’ Γυμνασίου

Φωτογραφίες από τη μαθήτρια Ελένη Παναγιωτακοπούλου, Α’ Γυμνασίου

( Στο πλαίσιο σχεδίου εργασίας με τίτλο «Η λίμνη Παμβώτιδα ως σημείο αναφοράς της Ιστορίας και του πολιτισμού των Ιωαννίνων». Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αντωνία Κορτζή)


Οι πρωινοί σου περίπατοι ευχάριστοι και μελαγχολικοί,

καθώς η ομίχλη μοιάζει παντοτινή.

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Γενικές πληροφορίες για τη λίμνη Παμβώτιδα

 Από τη μαθήτρια  Βλάχου Αριάδνη και τον μαθητή Ζιάκα Σωτήρη, Α’ Γυμνασίου

( Στο πλαίσιο σχεδίου εργασίας με τίτλο «Η λίμνη Παμβώτιδα ως σημείο αναφοράς της Ιστορίας και του πολιτισμού των Ιωαννίνων». Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αντωνία Κορτζή)

Για την Παμβώτιδα, τη λίμνη μας!

 

Δημήτριος Ντίβας, Α' Γυμνασίου

Από τις μαθήτριες Γραμμόζη Δήμητρα και  Τζοβάρα Σωτηρία, Α’ Γυμνασίου

( Στο πλαίσιο σχεδίου εργασίας με τίτλο «Η λίμνη Παμβώτιδα ως σημείο αναφοράς της Ιστορίας και του πολιτισμού των Ιωαννίνων». Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αντωνία Κορτζή, Φιλόλογος)

Γαλαζοπράσινη και κρυστάλλινη απλώνεται δίπλα στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων η λίμνη μας, η Παμβώτιδα.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Όταν η Λογοτεχνία προσεγγίζει την οικολογική συνείδηση


      
Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου, στο πλαίσιο της έναρξης  των δράσεων της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου μας και με αφορμή την 1η Ενότητα του μαθήματος των Κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με τίτλο: «Ο άνθρωπος και η φύση· Πόλη – Ύπαιθρος», δημιούργησαν δύο ψηφιακά κολάζ. 

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Η ανακύκλωση και η σημασία της


Από τη μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, Ανδρονίκη Μητσιάδη
      Ανακύκλωση είναι η διαδικασία της συστηματικής συλλογής, διαλογής και επαναφοράς των χρήσιμων από τα απορρίμματα υλικών στον κοινωνικό και οικονομικό κύκλο ζωής.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Η Α’ Γυμνασίου στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Όταν το Περιβάλλον συναντά τον Λαϊκό Πολιτισμό και την Ιστορία


     Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγρότοπων 2020 (2 Φεβρουαρίου) η Α’ Γυμνασίου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων επισκέφτηκε το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το οποίο φιλοξενούσε τη  διαδραστική έκθεση με θέμα:
«ΠΛΕΟΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», Σεργιάνι στα υδάτινα μονοπάτια.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ»


Από τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου Ευαγγέλου Θεόδωρο και Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο.

Το χαρτί όπως το ξέρουμε σήμερα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη Κίνα πριν από 2.000 χρόνια περίπου. Αποτελεί φυσικό προϊόν, που, όμως,  η παραγωγή και υπερκατανάλωσή του κοστίζει στο περιβάλλον. Η ανακύκλωσή του, λοιπόν, είναι αναγκαία, καθώς, μέσω αυτής, σώζεται και επαναχρησιμοποιείται το άχρηστο χαρτί. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια τόνοι χαρτιού και χαρτονιού παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, με τους μισούς να προέρχονται από πηγές ανακύκλωσης, μια και το χαρτί είναι ένα από τα υλικά που ανακυκλώνονται περισσότερο.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Περιβαλλοντική δράση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


   Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πιο συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Γεωγραφικής και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Τμήματος βρέθηκε η Α’ Γυμνασίου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων.  Τους μαθητές υποδέχτηκε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου και Επίκουρος Καθηγητής, κ. Κώστας Γαβριλάκης, ο οποίος, 

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Περιβαλλοντική δράση στο Εργοστάσιο Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων


      Το πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα Εργοστάσιο Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου επισκέφτηκε η Β’ Γυμνασίου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που έχουν προγραμματιστεί για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Σημαντική διάκριση για την Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας


     Στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Εκφράζομαι για τη Γη και το Περιβάλλον», που διοργάνωσε η Επιτροπή Διδακτικής των Γεωεπιστημών και η Επιτροπή Γεωμορφολογίας & Περιβάλλοντος οι συμμετοχές των μαθητών μας είναι ανάμεσα σε αυτές που ξεχώρισαν και ειδικότερα ως εξής:

1ο βραβείο MULTIMEDIA ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ(για το περιβαλλοντικό σποτ με τίτλο «Μη γυρνάς την πλάτη στο περιβάλλον»): ΝΑΥΡΟΖΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ & ΜΕΡΟΠΗ ΠΕΤΣΙΜΕΡΗ

2ο βραβείο  ΣΚΙΤΣΟ(για τη δημιουργία του με τίτλο «Όταν τα σκουπίδια γίνονται … τέχνη»): ΜΠΟΥΡΝΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Συγχαρητήρια στους μαθητές και πάντα επιτυχίες!
Δείτε τις δημιουργίες των παιδιών εδώ

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Οικολογικές-βιοκλιματικές κατοικίες


Από τη μαθήτρια Αιμιλία Ντάρα, Α’ Γυμνασίου

        Η έννοια του βιοκλιματικού σπιτιού είχε γίνει αντιληπτή από την αρχαιότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο Σωκράτης έλεγε τα εξής: «Όταν κάποιος θέλει να χτίσει ένα σπίτι, δεν πρέπει να το κάνει όσο γίνεται πιο ευχάριστο, αφού θα ζήσει μέσα σ’ αυτό και όσο πιο χρήσιμο γίνεται; Και δεν είναι ευχάριστο ένα σπίτι που το καλοκαίρι είναι δροσερό και τον χειμώνα ζεστό; Τώρα, από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι στα σπίτια που έχουν νότιο προσανατολισμό, οι ακτίνες του ήλιου περνούν μέσα από τις σκεπασμένες βεράντες, αλλά το καλοκαίρι η διαδρομή του ήλιου είναι ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας και πάνω από την οροφή, έτσι έχουμε σκιά…».
      Σήμερα, αναφερόμενοι σε ένα οικολογικό σπίτι, ...

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

«Εκφράζομαι για τη Γη και το Περιβάλλον»



      Με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο οι μαθητές της Β’  Γυμνασίου Δημήτρης Μπουρνάκας, Σπύρος Ναυρόζογλου και Μερόπη Πετσιμέρη εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και στέλνουν σε όλους μας το μήνυμα της προστασίας του. Όταν, λοιπόν, ο προβληματισμός γίνεται έμπνευση και συναντά την πρωτότυπη νεανική σκέψη, δείτε παρακάτω το αποτέλεσμα …

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Η ΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ


Από τη μαθήτρια Μαρία Τάτση, Α΄ Γυμνασίου

        Ως μνημείο ορίζεται οποιοδήποτε προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας που είναι φορτισμένο με μνήμες. Τα μνημεία αποτελούν φορείς παράδοσης, πολιτιστικής κληρονομιάς κι αποδεικνύουν την ιστορική ύπαρξη και συνέχεια ενός λαού στον χρόνο. Η αναγκαιότητα, λοιπόν, συντήρησης και διαφύλαξής τους από φθορές και καταστροφές είναι επιτακτική.

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Εκπαιδευτική δράση στη λίμνη του Ζηρού



      Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες  η Γ’ Γυμνασίου, όπου συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η παρέα του νερού στη λίμνη του Ζηρού». Η επίσκεψη ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών προγραμμάτων που εκπονούνται στο σχολείο μας για την τρέχουσα σχολική χρονιά. 

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Εντυπωσιακά Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς


Από τη μαθήτρια Μυρτώ Κάτσιου, Γ’ Γυμνασίου    

        Φυσική Κληρονομιά είναι η κληρονομιά των φυσικών, μη-ανθρωπογενών περιοχών και μπορεί να περιλαμβάνει φυσικούς και βιολογικούς σχηματισμούς, που έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από  αισθητική ή επιστημονική άποψη. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει γεωλογικούς και φυσιογραφικούς σχηματισμούς και φυσικά περιβάλλοντα ή επακριβώς οριοθετημένες φυσικές περιοχές, που έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία από την άποψη της επιστήμης, της διατήρησης ή της φυσικής ομορφιάς, γι’ αυτό και αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και συγκαταλέγονται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ερευνώντας τον κατάλογο αυτό, σας παρουσιάζουμε κάποια από τα πιο εντυπωσιακά, κατά τη δική μας άποψη …. Για τα ελληνικά φυσικά μνημεία θα αναφερθούμε σε άλλη ανάρτησή μας.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Παράξενες δημιουργίες της φύσης


Από τη μαθήτρια Σαββίνα Ζώη-Ναυρόζογλου, Α’ Γυμνασίου

Δείτε προσεκτικά την εικόνα. Πού σας παραπέμπουν τα στοιχεία  που περιλαμβάνει;… Κι όμως, γελιέστε!


Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος