Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΗΛΙΟΣ: Αστείρευτη πηγή φωτός κι ενέργειας! Αστείρευτη πηγή ζωής!



Από τους μαθητές Νικόλαο Δρούβη(Γ’ Γυμνασίου)  και  Δέσποινα Τσελλίδη(Α’ Γυμνασίου)  στα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».
 Ήλιος! Ζωοφόρος και κινητήριος δύναμη. Λάμπει εδώ και πολλά δισεκατομμύρια χρόνια και  μας στέλνει μια απίστευτη ποσότητα ενέργειας: κάθε ώρα που λάμπει προσφέρει στη Γη περισσότερη ηλιακή ενέργεια από όση μπορούμε να καταναλώσουμε παγκοσμίως μέσα σε ένα χρόνο.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Καθαρισμός των πινακίδων στο κέντρο της πόλης! Τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια ήταν εκεί!



Η προστασία του περιβάλλοντος κι ο εθελοντισμός αποτελούν για τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια βασικά στοιχεία ουσιαστικής παιδείας. Γι’ αυτό και με μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε την πρόταση των Pagouristas να συμμετέχουμε  στον καθαρισμό των πινακίδων στο κέντρο της πόλης.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΑΠΕ: Η καθαρή-πράσινη ενέργεια!



Από το μαθητή της Γ’ Γυμνασίου, Νικόλαο Δρούβη, στα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».

      

Η σύγχρονη εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης και της γρήγορης εξέλιξης είναι σίγουρα μια «ενεργοβόρα» εποχή. Η παραγωγή αγαθών βασίζεται σήμερα στην ενέργεια (βιομηχανία, βιοτεχνία, γεωργία, ορυκτός πλούτος), ενώ η κοινωνία και η καθημερινότητα του ανθρώπου απαιτεί επίσης μεγάλες ποσότητες ενέργειας για θέρμανση, ηλεκτρισμό, μεταφορές, νοικοκυριό κ.α. Και όλη αυτή η ενέργεια παράγεται κυρίως από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Γης, του ορυκτού της πλούτου. Όμως, η εντατικοποίηση της παραπάνω εκμετάλλευσης τους δύο τελευταίους αιώνες έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που δημιούργησε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα και καταστροφικές προοπτικές για την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και οι σύγχρονες κοινωνίες στρέφονται πλέον στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ).

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη και οι διαστάσεις του στη χώρα μας



Από τις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου Κασσιανή Ζώη, Όλγα Σκανδάλη  και τη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Βασιλιάνα Θεμελήστα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».

Μέχρι το 19ο αι. ο άνθρωπος κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες του με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική(ανεμόμυλοι) ή η υδραυλική(νερόμυλοι). Με τη βιομηχανική επανάσταση, όμως, τα ορυκτά καύσιμα-φυσικοί πόροι της Γης(πετρέλαιο, γαιάνθρακες, φυσικό αέριο)  έγιναν οι κύριες μορφές ενέργειας για την ανθρώπινη κοινωνία και την οικονομία. Η ανεξέλεγκτη χρήση τους, όμως, δημιούργησε στις μέρες μας το αποκαλούμενο «ενεργειακό ζήτημα», ένα πρόβλημα πολύ σημαντικό για το μέλλον της ανθρώπινης διαβίωσης και του ίδιου του πλανήτη! 

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Γαιάνθρακας: H κινητήριος δύναμη του ηλεκτρισμού. Φτηνή, αλλά όχι καθαρή πηγή ενέργειας



(Από τη μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου, Μαρία Νάσιου)


Τι είναι ο γαιάνθρακας και πώς δημιουργήθηκε
        Οι γαιάνθρακες(γαία = γη + C= κάρβουνο) ή ορυκτοί άνθρακες είναι το κάρβουνο της γης. Έχουν χρώμα μαύρο ή καφέ, ανάλογα με την ηλικία τους, και υπολογίζεται ότι άρχισαν να σχηματίζονται πριν από 300-500 εκατομμύρια χρόνια. Βρίσκονται στο υπέδαφος και  σχηματίστηκαν εκεί από φυτικές ουσίες (δέντρα, φυτά, θάμνους, φύκια) που θάφτηκαν μετά από φυσικές καταστροφές (επιχωματώσεις, καθιζήσεις, σεισμούς, κατακρημνίσεις). Η ηλιακή ενέργεια που είχε δεσμευτεί σ' αυτές τις ουσίες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, αποδίδεται από τους γαιάνθρακες κατά την καύση τους με τη μορφή θερμότητας.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος