Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Τα νεροπρίονα, οι νεροτριβές και τα μαντάνια και η επίδρασή τους στον πολιτισμό της Ηπείρου

Από τις μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου Δήμητρα Γιαννάκου και Ελευθερία Πανούση,  στα πλαίσια της έρευνας της  Π.Ο. για το θέμα: «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».

        Η Ήπειρος, λόγω της γεωμορφολογίας της και του κλίματός της είχε ανέκαθεν πολλά νερά. Οι κάτοικοι αξιοποίησαν και αξιοποιούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες του υδατικού πόρου, δημιουργώντας έναν «πολιτισμό του νερού», βασιζόμενο σε ήπιες μορφές ενέργειας, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η οικονομία διαφόρων περιοχών της περιφέρειας.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Νερόμυλοι και μυλωνάδες. Οι νερόμυλοι της Ηπείρου

Από τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου Κατερίνα Καρόππι, Δημήτρη Κοντοδήμο, Ευδοκία Μαρκούλα, στα πλαίσια της έρευνας της  Π.Ο. για το θέμα: «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Άραχθος: ο ορμητικότερος των ελληνικών ποταμών

Από τη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Λίνα Καννή, στα πλαίσια της έρευνας της  Π.Ο. για το θέμα: «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».

         Ο Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, με συνολικό μήκος 110 χλμ. Το όνομά του προσεγγίζεται ετυμολογικά από το ρήμα «αράττω», που σημαίνει συντρίβω, τσακίζω και είναι δηλωτικό του «χαρακτήρα» του και της «συμπεριφοράς» του: είναι ο πιο χειμαρρώδης ποταμός της χώρας και, παλιότερα, προκαλούσε καταστροφές και συμφορές στο πέρασμά του. 

Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος