Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι υπόθεση όλων!



Από τις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου Αλεξάνδρα Βλάχου και Αγγελική Τοσούνογλου,  στα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».
Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι επιτακτική αναγκαιότητα! Και δεν αφορά μόνο κράτη, κυβερνήσεις και επενδυτές. Ο καθένας από εμάς, αλλάζοντας κάπως την καθημερινότητά του, μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή σωτηρία του πλανήτη. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές κι εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα. Κι αν στην αρχή σάς φανεί δύσκολη υπόθεση, μην απογοητευθείτε και τα παρατήσετε! Είναι σίγουρο ότι  η προσπάθεια θα γίνει συνήθεια και τρόπος ζωής!

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Πυρηνική σύντηξη: Θα έλυνε μια για πάντα το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη!



Από το μαθητή της Γ’ Γυμνασίου Νικόλαο Δρούβη, στα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».
Σε μια εποχή που τα συμβατικά καύσιμα λιγοστεύουν επικίνδυνα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναζητούνται με αγωνία, η βιομηχανική εκμετάλλευση ενέργειας από πυρηνική σύντηξη αποτελεί το όνειρο πολλών επιστημόνων εδώ και δεκαετίες, αφού θα επιτρέψει την παραγωγή απεριόριστης και «καθαρής» ενέργειας. Η σύντηξη είναι η μέθοδος με την οποία ο Ήλιος παράγει την ενέργειά του και για την επίτευξή της με τεχνικά μέσα από τον άνθρωπο θα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη το υδρογόνο, το οποίο μπορεί να παραχθεί από θαλασσινό νερό και θεωρείται πρακτικά ανεξάντλητο. Έτσι, η ανθρωπότητα θα μπορεί (θεωρητικά) να υπερκαλύπτει τις ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον, γιατί η σύντηξη δε δημιουργεί πυρηνικά απόβλητα, ούτε «αέρια του θερμοκηπίου.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Βιομάζα και Βιοαέριο: Φτηνή ενέργεια από οργανική ύλη και … σκουπίδια!



Από τη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Ειρήνη Αντωνίου και το μαθητή της Γ’ Γυμνασίου Νικόλαο Δρούβη,   στα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».

Το αναπτυγμένο βιοτικό επίπεδο του σύγχρονου ανθρώπου και η οικονομική ευημερία οδήγησαν δυστυχώς στην υπέρμετρη παραγωγή σκουπιδιών. Φανταστείτε, όμως, πόσα λιγότερα περιβαλλοντικά προβλήματα θα υπήρχαν στον πλανήτη, αν αυτά τα σκουπίδια-απόβλητα-λύματα τα μετατρέπαμε σε ενέργεια! Τη δυνατότητα αυτή μας προσφέρουν   οι σύγχρονες  τεχνολογίες ανάκτησης ενέργειας από τα απορρίμματα, όπως είναι η βιομάζα και το βιοαέριο.

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Νερό! Δεν ονομάστηκε τυχαία «λευκός άνθρακας»! Πολλαπλές οι δυνατότητες της ενεργειακής εκμετάλλευσής του!



Από το μαθητή της Γ’ Γυμνασίου, Νικόλαο Δρούβη, στα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».
Εδώ  και αιώνες και για όλους τους πολιτισμούς το νερό αποτελεί  κινητήρια δύναμη ζωής. Από την αρχαιότητα ακόμη, ο «λευκός άνθρακας», κινούσε υδρόμυλους με σκοπό κυρίως την άλεση δημητριακών. Σήμερα, ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται την ενέργεια του νερού για την παραγωγή ηλεκτρισμού με υδροηλεκτρικά έργα και υπερσύγχρονες μηχανές που αξιοποιούν την ενέργεια από τα κύματα, τις παλίρροιες, τους ωκεανούς, καθώς και την   ανάμειξη του γλυκού και του θαλασσινού νερού(ωσμωτική ενέργεια).

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ: Ένας «κρυμμένος» ενεργειακός θησαυρός!

Από τη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Λευκοθέα Κούργια και το μαθητή της Γ’ Γυμνασίου Νικόλαο Δρούβη,   στα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».

Ως «μεγάλη αγνοούμενη» χαρακτήρισε τη γεωθερμία η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Είναι μια ήπια και ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή, που, κρυμμένη στη γη, κάνει συχνά αισθητή την παρουσία της με θερμές πηγές και ατμούς και παραμένει η πιο άγνωστη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Αιολική ενέργεια: Αξίζει τον κόπο ή … πολύς ντόρος για το τίποτα;



Από τη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Ειρήνη Σταυροπούλου και το μαθητή της Γ’ Γυμνασίου Νικόλαο Δρούβη,   στα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».
     
  Αιολική είναι η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του  ανέμου. Δημιουργείται έμμεσα από την ηλιακή ακτινοβολία, γιατί η ανομοιόμορφη θέρμανση της επιφάνειας της γης προκαλεί τη μετακίνηση μεγάλων μαζών αέρα από τη μια περιοχή στην άλλη, δημιουργώντας έτσι τους ανέμους.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Φωτοβολταϊκά: Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας! "Υπόσχονται" μια πράσινη-βιώσιμη ανάπτυξη!



Από τη μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Γεωργία Φώτου,  στα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».

Dragon Stadium, Ταϊβάν, εκμεταλλεύεται τον ήλιο για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες.
Τα φωτοβολταϊκά, χάρη στη δυνατότητά τους να μετατρέπουν άμεσα το ηλιακό φως σε ηλεκτρισμό, κατέστησαν την ηλιακή ενέργεια ως την πιο διαδεδομένη από τις ΑΠΕ.

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΗΛΙΟΣ: Αστείρευτη πηγή φωτός κι ενέργειας! Αστείρευτη πηγή ζωής!



Από τους μαθητές Νικόλαο Δρούβη(Γ’ Γυμνασίου)  και  Δέσποινα Τσελλίδη(Α’ Γυμνασίου)  στα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».
 Ήλιος! Ζωοφόρος και κινητήριος δύναμη. Λάμπει εδώ και πολλά δισεκατομμύρια χρόνια και  μας στέλνει μια απίστευτη ποσότητα ενέργειας: κάθε ώρα που λάμπει προσφέρει στη Γη περισσότερη ηλιακή ενέργεια από όση μπορούμε να καταναλώσουμε παγκοσμίως μέσα σε ένα χρόνο.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Καθαρισμός των πινακίδων στο κέντρο της πόλης! Τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια ήταν εκεί!



Η προστασία του περιβάλλοντος κι ο εθελοντισμός αποτελούν για τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια βασικά στοιχεία ουσιαστικής παιδείας. Γι’ αυτό και με μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε την πρόταση των Pagouristas να συμμετέχουμε  στον καθαρισμό των πινακίδων στο κέντρο της πόλης.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΑΠΕ: Η καθαρή-πράσινη ενέργεια!



Από το μαθητή της Γ’ Γυμνασίου, Νικόλαο Δρούβη, στα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».

      

Η σύγχρονη εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης και της γρήγορης εξέλιξης είναι σίγουρα μια «ενεργοβόρα» εποχή. Η παραγωγή αγαθών βασίζεται σήμερα στην ενέργεια (βιομηχανία, βιοτεχνία, γεωργία, ορυκτός πλούτος), ενώ η κοινωνία και η καθημερινότητα του ανθρώπου απαιτεί επίσης μεγάλες ποσότητες ενέργειας για θέρμανση, ηλεκτρισμό, μεταφορές, νοικοκυριό κ.α. Και όλη αυτή η ενέργεια παράγεται κυρίως από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Γης, του ορυκτού της πλούτου. Όμως, η εντατικοποίηση της παραπάνω εκμετάλλευσης τους δύο τελευταίους αιώνες έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, που δημιούργησε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα και καταστροφικές προοπτικές για την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και οι σύγχρονες κοινωνίες στρέφονται πλέον στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ).

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη και οι διαστάσεις του στη χώρα μας



Από τις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου Κασσιανή Ζώη, Όλγα Σκανδάλη  και τη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Βασιλιάνα Θεμελήστα πλαίσια της έρευνας της φετινής Π.Ο. για το θέμα: «Ενέργεια και φυσικοί πόροι. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της».

Μέχρι το 19ο αι. ο άνθρωπος κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες του με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική(ανεμόμυλοι) ή η υδραυλική(νερόμυλοι). Με τη βιομηχανική επανάσταση, όμως, τα ορυκτά καύσιμα-φυσικοί πόροι της Γης(πετρέλαιο, γαιάνθρακες, φυσικό αέριο)  έγιναν οι κύριες μορφές ενέργειας για την ανθρώπινη κοινωνία και την οικονομία. Η ανεξέλεγκτη χρήση τους, όμως, δημιούργησε στις μέρες μας το αποκαλούμενο «ενεργειακό ζήτημα», ένα πρόβλημα πολύ σημαντικό για το μέλλον της ανθρώπινης διαβίωσης και του ίδιου του πλανήτη! 

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Γαιάνθρακας: H κινητήριος δύναμη του ηλεκτρισμού. Φτηνή, αλλά όχι καθαρή πηγή ενέργειας



(Από τη μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου, Μαρία Νάσιου)


Τι είναι ο γαιάνθρακας και πώς δημιουργήθηκε
        Οι γαιάνθρακες(γαία = γη + C= κάρβουνο) ή ορυκτοί άνθρακες είναι το κάρβουνο της γης. Έχουν χρώμα μαύρο ή καφέ, ανάλογα με την ηλικία τους, και υπολογίζεται ότι άρχισαν να σχηματίζονται πριν από 300-500 εκατομμύρια χρόνια. Βρίσκονται στο υπέδαφος και  σχηματίστηκαν εκεί από φυτικές ουσίες (δέντρα, φυτά, θάμνους, φύκια) που θάφτηκαν μετά από φυσικές καταστροφές (επιχωματώσεις, καθιζήσεις, σεισμούς, κατακρημνίσεις). Η ηλιακή ενέργεια που είχε δεσμευτεί σ' αυτές τις ουσίες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, αποδίδεται από τους γαιάνθρακες κατά την καύση τους με τη μορφή θερμότητας.

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Βίντεο: Οι μαθητές μιλούν για τη Γη, συγκινούν και προβληματίζουν!

Από τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας 2013-2014


Δείτε το βίντεο εδώ

Νεανικές φωνές που «σκέφτονται με την καρδιά και αισθάνονται με το μυαλό»!
Δεν έχουμε παρά να διδαχθούμε από τα παιδιά και να παραδειγματιστούμε από το πάθος τους!

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η Π.Ο. στην εκδήλωση της Δ/θμιας Εκπαίδευσης στα Παλιά Σφαγεία


 Η Π.Ο. του σχολείου μας συμμετείχε στις "Γιορτές μαθητικής δημιουργίας" που διοργάνωσε η  Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων,  την Τρίτη, 20/05/2014 στην αίθουσα "Δ. Χατζής" (Παλιά Σφαγεία), όπου μαθητές/τριες παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Τα μέλη της Π.Ο. επέλεξαν να παρουσιάσουν το τραγούδι που ετοίμασαν για τη φετινή σχολική χρονιά με τίτλο "Περιβαλλοντικές ανησυχίες" και  κωμικό θεατρικό δρώμενο, σχετικό με τη λαθροθηρία και τη διατάραξη της βιοποικιλότητας.Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την παρουσίαση της Π.Ο.

Μια γιορτή με οικολογικά μηνύματα! Από τους δωδω-νέους "περιβαλλοντολόγους" και τα Εκπαιδευτήρια Οικονόμου



Κατάμεστη ήταν η αίθουσα «Δημήτρης Χατζής» στα Παλιά Σφαγεία, τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2014, όπου  μαθητές των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων και των Εκπαιδευτηρίων Ντότη Οικονόμου  παρουσίασαν τη μουσικοχορευτική και θεατρική παράσταση με τίτλο «Γη: Προσέχω και νοιάζομαι!».

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Δωδωναία- Εκπαιδευτήρια Οικονόμου: Οι μαθητές αφιερώνουν στη Γη

στην εκδήλωση με τίτλο «Γη: Προσέχω και Νοιάζομαι»
Δευτέρα 19 Μαΐου, 8 μ.μ.
στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής»(Παλιά Σφαγεία)

     Τις περιβαλλοντικές τους ανησυχίες θα εκφράσουν τα μέλη της Π.Ο. του σχολείου μας και οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Ντότη Οικονόμου και θα αποστείλουν μηνύματα για τη σωτηρία της Γης και την προστασία του περιβάλλοντος. Όλα αυτά σε μια εκδήλωση γεμάτη από μουσική, τραγούδι, χορό, θέατρο, και κυρίως, γεμάτη από το πάθος και τη ζωντάνια των παιδιών!
«Προστατεύστε τη Γη! Προστατεύστε τη ζωή!»,
θα μας πουν με το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο οι μαθητές!
                                                               Και θα  είμαστε όλοι εκεί, για να τους απολαύσουμε!

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Στο δάσος για δενδροφύτευση

Λερωθήκαμε, ιδρώσαμε, αλλά… το ευχαριστηθήκαμε!
 
Με παιδικές χαρούμενες φωνές γέμισε το δάσος στην περιοχή «Καρδαμίτσια», όπου η ΣΤ’ τάξη των Εκπαιδευτηρίων Οικονόμου και η Π.Ο. των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων συμμετείχαμε  σε πρόγραμμα δενδροφύτευσης. Με τα σκαφτικά μας  εργαλεία ανά χείρας  φυτεύσαμε και προσφέραμε τις πρώτες περιποιήσεις σε δενδρύλλια που μας παρείχε το δασαρχείο Ιωαννίνων.         

Στο μουσείο Γουλανδρή και στο Κέντρο Γαία

Ενθουσιασμένοι οι μαθητές από τα εκθέματα του μουσείου!

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο Γαία επισκέφτηκε το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων μας στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κατά την εκπαιδευτική εκδρομή μας στην Αθήνα. 

(Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την επίσκεψη.)

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 :ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΩΔΩ-ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ!

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ! 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις δράσεις μας 

Δείτε εδώ το βίντεο του κ. Δημητρίου Ντάρα

Από το πρωί, τα μέλη της Π.Ο. μαζί με τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Όλγας Ντότη Οικονόμου ανέλαβαν δράση:

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, 20.30-21.30: «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ»

 Σβήσε το φως! Έλα μαζί μας στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων και στείλε το δικό σου μήνυμα για μια αειφόρο ανάπτυξη!

Τι είναι η Ώρα της Γης;
·         Είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον στην ιστορία!
·         Γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα. Αυτή η τεράστια συλλογική προσπάθεια μείωσε την κατανάλωση ενέργειας κατά 10,2% , μέγεθος ανάλογο της απομάκρυνσης από την κυκλοφορία 48.000 αυτοκινήτων για μία ώρα.
Γιατί πρέπει να συμμετέχουμε όλοι;

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Δεν είναι πίνακες ζωγραφικής! Ούτε photoshop! Είναι το βόρειο σέλας στον ουρανό της Μ. Βρετανίας!



        Σε παλέτα ζωγραφικής μετέτρεψε τον ουρανό της Μ. Βρετανίας το βόρειο σέλας: ένα φαντασμαγορικό φαινόμενο με κύριο στοιχείο την εμφάνιση έντονων φωτισμών στον ουρανό, από πράσινο και ροζ μέχρι κόκκινο, μπλε και κίτρινο. Οι εικόνες που φωτογράφισαν τα πρακτορεία, αλλά και οι κάτοικοι της χώρας ήταν εκπληκτικές και κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος