Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Εντυπωσιακά σχήματα, εξωτικά χρώματα, αλλά απλώς … μανιτάρια!


Από τις μαθήτριες Μυρτώ Κάτσιου και Ευγενία Μοσχούλη, Β’ Γυμνασίου

        Τα μανιτάρια αποτελούν μια κοινή και νόστιμη τροφή. Πέραν αυτού, όμως, αποτελούν και μια πολυάριθμη ομάδα οργανισμών- το δεύτερο σε πλήθος ειδών σε άθροισμα στον πλανήτη. Εκτός, λοιπόν, από τα γνωστά εδώδιμα μανιτάρια υπάρχουν είδη παράξενα, εξωτικά, που εντυπωσιάζουν με το σχήμα και τα χρώματά τους. Δείτε παρακάτω κάποια που μας εντυπωσίασαν…
 

Blue Milk Mushroom. Γνωστό ως  Mπλε Μανιτάρι Γάλακτος, από το χρώμα του και  το γάλα που ξεχειλίζει, όταν κόβεται ή σπάει ο ιστός των μανιταριών. Πρόκειται για ένα βρώσιμο μανιτάρι και πωλείται σε αγροτικές αγορές στην Κίνα, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό.


Bitter Oyster, Πικρό Στρείδι. Θεωρείται πολύ μικρό και πικρό, για να είναι βρώσιμο. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ως στυπτικό, για τη σταθεροποίηση της αιμορραγίας, αλλά και ως καθαρτικό.


Golden Jelly Fungus, Κίτρινος Εγκέφαλος ή Χρυσός Μύκητας Ζελέ.  Ορισμένα είδη του παράγουν πολυσακχαρίτες, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον ιατρικό τομέα, λόγω της βιολογικής τους δραστηριότητας. Έχουν κατατεθεί πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Κίνα σχετικά με τη χρήση αυτών των ενώσεων για την πρόληψη του καρκίνου ή την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

The Wrinkled Peach ή Ρυτιδιασμένο Ροδάκινο. Συγκαταλέγεται στα απειλούμενα είδη σε πολλές χώρες του κόσμου κι έχει αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση.



Rounded Earthstar (Στρογγυλεμένο Αστέρι της Γης). Μη βρώσιμο. Συναντάται σε τροπικά μέρη. Ένα σύμπλοκο β-γλυκάνης-πρωτεΐνης που εξάγεται από αυτό το μανιτάρι- απομονώθηκε, αναλύθηκε και αποδείχθηκε ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και κυτταροτοξικές δραστικότητες.

 


Drayds Saddle, Η Σέλα του Dryad ή Πλάτη του Φασιανού. Εδώδιμο. Μερικοί άνθρωποι εκτιμούν το παχύ, άκαμπτο χαρτί που μπορεί να γίνει από αυτό και πολλά άλλα μανιτάρια του γένους του. Η μυρωδιά του θυμίζει καρπούζι και ο χυμός του έχει μια ήπια γεύση καρυδιού.



 Anemone Stinkhorn Η Ανεμώνη Stinkhorn έχει αποκρουστική μυρωδιά ψοφιμιού και προσελκύει μύγες που διασπείρουν τα σπόρια της.


Umber-Brown Puffball Βρίσκεται στην Κίνα, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.


Caesars Mushroom (Μανιτάρι του Καίσαρα) Είναι βρώσιμο, αλλά η χρόνια κατανάλωση ορισμένων τύπων αυτού του μανιταριού θα μπορούσε να είναι επιβλαβής. Βρίσκεται στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα στους λόφους της βόρειας Ιταλίας.. Διανέμεται, επίσης, στα Βαλκάνια, στην Ουγγαρία, στην Ινδία και στην Κίνα. Παρόλο που το είδος δεν είναι γνωστό ότι υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, έχει συλλεχθεί στο Μεξικό.

Pixies Parasol(Ομπρέλα του Pixie) βρίσκεται στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νέα Καληδονία και τη Χιλή.

Elegant Sunburst Lichen. Μια από τις πιο κοινές λειχήνες των Άλπεων είναι η Xanthoria elegans, που παρουσιάζεται παραπάνω. Κοινώς γνωστή ως η κομψή λειχήνα sunburst Το X. elegans χρησιμοποιείται συχνά στη λειχομετρία, μια μέθοδο για τη χρονολόγηση εκτεθειμένων πετρωμάτων από την ανάπτυξη των λειχήνων. Ένα δείγμα του X. elegans έχει, επίσης, μεταφερθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου επέζησε 18 μήνες έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία, κοσμικές ακτίνες, κενό και ακραίες θερμοκρασίες.

 Fly Agaric, κοινώς γνωστό ως Μύγα Αγαρίας ή Μύγα amanita. Εγγενές σε όλες τις εύκρατες και ψυχρές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου. Θεωρείται δηλητηριώδες. Το μανιτάρι χρησιμοποιήθηκε ως μεθυστικό από τους λαούς της Σιβηρίας και έχει θρησκευτική σημασία σε αυτούς τους πολιτισμούς. Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με την πιθανή παραδοσιακή χρήση αυτού του μανιταριού ως τοξικό σε άλλα μέρη, όπως η Μέση Ανατολή, η Ευρασία, η Βόρεια Αμερική και η Σκανδιναβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος