Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΒΙΚΟΓΙΑΤΡΟΙ ή αλλιώς «ματσουκάδες», «σακουλαραίοι», «κομπογιαννίτες»

 Από τη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Βασιλική Σουμαλεύρη


«Καλός γιατρός, πουλώ ζωή, ποιος θέλει να πάρει, ποιος θα πάρει. Ήρθε ο γιατρός, ήρθε ο εξοχώτατος, ο μέγας χειρούργος».

        Με αυτό το πάνδημο και πανηγυρικό καλωσόρισμα, μέσα σε χαλασμό από τυμπανοκρουσίες, ζουρνάδες και χλιμιντρίσματα, έμπαιναν στα χωριά οι Βικογιατροί. Από τον Βίκο και τα άλλα χωριά (Τσεπέλοβο, Φραγάδες, Πάπιγκο, Σκαμνέλι, Κουκούλι, Μονοδένδρι, Καπέσοβο) κατάγονταν οι Βικογιατροί του Ζαγορίου, ονομαστοί πρακτικοί γιατροί που γιάτρευαν ανθρώπους και ζώα με δεκάδες φαρμακευτικά φυτά και βότανα της χλωρίδας του φαραγγιού.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ – ΑΩΟΥ: Τα πέτρινα γεφύρια και οι «σκάλες»

 Από τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου Κατσιούρα Βύρωνα, Νίκα Ιάσονα και Σούρλα Γεώργιο.

   Με τα γεφύρια και τις «σκάλες» ο άνθρωπος συμπλήρωσε το έργο της φύσης. «Λάξευσε πέτρινα έργα τέχνης, γεφυρώνοντας χάσματα, απύθμενα φαράγγια, κακοτράχαλα βουνά, υποσκελίζοντας ορμητικά ποτάμια και χείμαρρους. Σμίλευσε περίτεχνα μονοπάτια πάνω στον βράχο, τις σκάλες, με μία μόνο αγωνία: να δαμάσει τη φύση, να φτάσει στα διπλανά χωριά, να ταξιδέψει σε άλλα μέρη, να ελευθερώσει τον τόπο του από τον αποκλεισμό των βουνών».    

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Όχι άλλες πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια! Είμαστε ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ!

 

Από τον μαθητή της Β’ Γυμνασίου Νικόλαο Κολιάκη

Πυρκαγιά σημαίνει καταστροφή. Και κάθε καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα πολύτιμων δασών καίγονται. Οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και από αυτές, οι πιο πολλές, από αμέλεια. Όταν, όμως, ένα δάσος καταστρέφεται επέρχονται τεράστιες, ανεπανόρθωτες, ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία και στη ζωή μας. Γι’ αυτό …



Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΕΣ: Οι … "Άλπεις" στα βουνά της Ηπείρου!

 


Από τη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Δέσποινα Αποστόλου και τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου Αποστόλη Αλεξίου, Ιωάννη Δήμο και Νικόλαο Λιάτσο.

   

      Με το όνομα «δρακόλιμνη»  αναφέρονται οι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται κυρίως σε βουνά της Ηπείρου.  Οι δρακόλιμνες μοιάζουν με γαλαζοπράσινα στολίδια που κοσμούν το πράσινο και μερικές φορές το λευκό των αλπικών λιβαδιών. Προσδίδουν δε, με την εικόνα τους και την ιστορία τους, ξεχωριστό ενδιαφέρον και ομορφιά στα ελληνικά βουνά. Η επιστήμη τις θεωρεί ως απομεινάρια παγετώνων, ενώ η παράδοση ως κατοικίες δράκων που τσακώνονται μεταξύ τους, πετώντας ο καθένας βράχους εναντίον του αντιπάλου του στο   απέναντι βουνό.

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Η ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΒΙΚΟΥ - ΑΩΟΥ

  Από τις μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου Ευτυχία Κοντοζήση,  Κατερίνα Κρανά και Βιβιάνα Σούρλα

 Εθνικός Δρυμός Βίκου Αώου: Ένα δώρο της φύσης στην Ήπειρο και στην Ελλάδα και … ένα ρεκόρ Γκίνες!

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Δεν είναι σκουπίδι! Είναι ΖΩΗ!

 

       Οι μαθητές Κάμτσιος Αναστάσιος, Κασκάνη Αλεξάνδρα, Καψάλη Δήμητρα και Κιτσάκη Δάφνη,  δημιούργησαν το παρακάτω βίντεο με σκοπό να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για την αναγκαιότητα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.   Είναι πράγματι παρήγορο κι ελπιδοφόρο, στην εποχή του καταναλωτισμού και της κλιματικής κρίσης, να υπάρχουν παιδιά ευαισθητοποιημένα, παιδιά που μετατρέπουν τον προβληματισμό τους σε ηχηρό μήνυμα δραστηριοποίησης όλων για την υιοθέτηση μιας βιώσιμης κουλτούρας στην καθημερινότητά μας με σκοπό την προστασία του πλανήτη.


Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος