Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Υπερκαταναλωτισμός: βασική αιτία υποβάθμισης του περιβάλλοντος

        Πριν μιλήσουμε γενικά περί καταναλωτισμού, δείτε το παρακάτω βίντεο, που είναι ενδεικτικό των βιομηχανικών προτύπων που ακολουθούνται για τα ζώα που εκτρέφονται για τροφή, προκειμένου να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες κατανάλωσης κρέατος.





Υπερκαταναλωτισμός και περιβάλλον       
        Ως υπερκαταναλωτισμός ορίζεται η αγορά υλικών αγαθών και υπηρεσιών μη απολύτως αναγκαίων ή σε ποσότητες πέρα από τις πραγματικές και βασικές ανάγκες. Αυτό, όμως, οδηγεί σε μια κατάσταση όπου η χρήση των φυσικών πόρων από τα μέλη ενός οικοσυστήματος ξεπερνάει την ικανότητα του ίδιου του οικοσυστήματος να παραμείνει βιώσιμο. Μια παρατεταμένη υπερκατανάλωση πόρων οδηγεί σε αναπόφευκτη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, στους καταναλωτές υπάρχει η τάση για κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος αντί φυτικών τροφών, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να ξοδεύουν τεράστιες ποσότητες από αυτές, για να ταΐσουν ζώα τα οποία θα τους αποδώσουν χαμηλότερης αξίας τροφή.  Ένα κιλό βοδινού κρέατος  απαιτεί για την παραγωγή του 5 κιλά καλαμποκιού και άλλων καρπών, 3.000 λίτρα νερού και την ενέργεια 2 λίτρων βενζίνης, για να παραχθεί η τροφή του ζώου. Για να τραφούν οι κρεατοφάγοι της γης, απαιτείται το 40% της γεωργικής παραγωγής δημητριακών παγκοσμίως.
        Αλλά το κρέας είναι ένα μέρος των τροφικών μας επιδόσεων. Τα τρόφιμα που συνήθως αγοράζουμε στις υπεραγορές απαιτούν ενέργεια για την παραγωγή, συσκευασία, μεταφορά, ψύξη, μαγείρεμα και, τέλος, πλύσιμο συσκευών. Συνολικά το 17% της παραγόμενης ενέργειας πηγαίνει σε αυτές τις διαδικασίες. Τα κατεψυγμένα είδη απαιτούν 10 φορές το ποσό της ενέργειας που απαιτούν τα αντίστοιχα φρέσκα. Και η συσκευασία δημιουργεί σκουπίδια και η κατανάλωση ενέργειας καυσαέρια που, συν τοις άλλοις, επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Άρα, λοιπόν,  η υπερκατανάλωση τροφής, μετάλλων, ξυλείας και άλλων πόρων  εξαντλεί τους φυσικούς πόρους της Γης, αυξάνει τον όγκο των αποβλήτων και ρυπαίνει τον αέρα, το νερό και τον πλανήτη.
        Δεν επικαλούμαστε, βέβαια, την επιστροφή του ανθρώπου στην εποχή των σπηλαίων! Μπορούμε, όμως, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, λειτουργώντας με σύνεση κι εγκράτεια στην καθημερινή μας ζωή, να επιφέρουμε τη δική μας μικρή βελτίωση στον πλανήτη μας!

Πηγές
http://diocles.civil.duth.gr
https://www.youtube.com/watch?v=Y3LU_0QGhq4
https://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος