Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Αχελώος ποταμός: «ο γεννήτορας των ρεόντων υδάτων»

Από τη μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου Λίλιαν Καμηνά,  στα πλαίσια της έρευνας της  Π.Ο. για το θέμα: «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».


        Ο ποταμός Αχελώος- ή αλλιώς Ασπροπόταμος- είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και συγκεκριμένα από το όρος Λάκμος, νοτιοδυτικά του Μετσόβου και μετά από μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, έχοντας σχηματίσει με τις προσχώσεις του τα νησιά Εχινάδες. 

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Τα νεροπρίονα, οι νεροτριβές και τα μαντάνια και η επίδρασή τους στον πολιτισμό της Ηπείρου

Από τις μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου Δήμητρα Γιαννάκου και Ελευθερία Πανούση,  στα πλαίσια της έρευνας της  Π.Ο. για το θέμα: «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».

        Η Ήπειρος, λόγω της γεωμορφολογίας της και του κλίματός της είχε ανέκαθεν πολλά νερά. Οι κάτοικοι αξιοποίησαν και αξιοποιούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες του υδατικού πόρου, δημιουργώντας έναν «πολιτισμό του νερού», βασιζόμενο σε ήπιες μορφές ενέργειας, πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η οικονομία διαφόρων περιοχών της περιφέρειας.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Νερόμυλοι και μυλωνάδες. Οι νερόμυλοι της Ηπείρου

Από τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου Κατερίνα Καρόππι, Δημήτρη Κοντοδήμο, Ευδοκία Μαρκούλα, στα πλαίσια της έρευνας της  Π.Ο. για το θέμα: «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Άραχθος: ο ορμητικότερος των ελληνικών ποταμών

Από τη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου Λίνα Καννή, στα πλαίσια της έρευνας της  Π.Ο. για το θέμα: «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».

         Ο Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, με συνολικό μήκος 110 χλμ. Το όνομά του προσεγγίζεται ετυμολογικά από το ρήμα «αράττω», που σημαίνει συντρίβω, τσακίζω και είναι δηλωτικό του «χαρακτήρα» του και της «συμπεριφοράς» του: είναι ο πιο χειμαρρώδης ποταμός της χώρας και, παλιότερα, προκαλούσε καταστροφές και συμφορές στο πέρασμά του. 

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Δρακόλιμνες: Τα «διαμάντια» της ηπειρώτικης φύσης!



Από τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου Θoδωρή Κίτση, Νικόλαο Μότση, Μενέλαο Μπολονέζο,   στα πλαίσια της έρευνας της  Π.Ο. για το θέμα: «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».


        Οι Δρακόλιμνες είναι μικρές υποαλπικές λίμνες, των οποίων η διάμετρος δεν ξεπερνά τα 100 με 200 μέτρα. Το όνομά τους θυμίζει παραμύθι και η ύπαρξή τους αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο της φύσης! Βρίσκονται σε απρόσιτες βουνοκορφές και είναι ανέγγιχτες από ανθρώπινο χέρι. Με τα καθάρια, κρυστάλλινα νερά τους να καθρεφτίζουν το παρθένο ορεινό τοπίο της περιοχής, διαμορφώνουν εικόνες ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς, αποτελούν πηγές ξεκούρασης για τους λάτρεις της φύσης κι ανεκτίμητα αντικείμενα μελέτης για τους επιστήμονες. Οι τελευταίοι τις θεωρούν απομεινάρια παγετώνων, ενώ η παράδοση τις θεωρεί κατοικίες δράκων, οι οποίοι τσακώνονται μεταξύ τους, πετώντας ο καθένας βράχους εναντίον του αντιπάλου του στο   απέναντι βουνό.

«Η φωνή της Χαράς ….φωνή της φύσης»

         Όταν τα παιδιά εμπνέονται, μαθαίνουν να δημιουργούν εκφραζόμενα ποικιλοτρόπως. Άλλα εκφράζονται μέσα από το τραγούδι, τη μουσική και τον χορό, άλλα μέσα από τη ζωγραφική, το θέατρο ή ακόμη και την τεχνολογία.  Η μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Κασμίνα Πασχοπούλου στα πλαίσια της εργασίας τής Περιβαλλοντικής Ομάδας με τίτλο «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου»,  εμπνεύστηκε κι έγραψε ένα παραμύθι. Με τη βοήθεια της φαντασίας της, η Κασμίνα έπλασε έναν κόσμο, όπου νεράιδες, ξωτικά κι αερικά συνυπάρχουν αρμονικά με τους ανθρώπους, μέχρι που τα συμφέροντα των τελευταίων στέκουν εμπόδιο σ’ αυτή την αρμονική συνύπαρξη…

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τα υδάτινα φράγματα και οι τεχνητές λίμνες της Ηπείρου

Από τις μαθήτριες Μελίνα Καψάλη, Μαρκέλλα Μπουρνάκα, Κασμίνα Πασχοπούλου, Β΄ Γυμνασίου
        Για να αποθηκεύσουμε ποσότητες νερού, ώστε να τις χρησιμοποιήσουμε, όταν και όπως τις χρειαζόμαστε, κατασκευάζουμε τεχνητές λίμνες και φράγματα.  Η κατασκευή ενός φράγματος σε έναν ποταμό και η δημιουργία τεχνητής λίμνης (ταμιευτήρας), μετατρέπει το φυσικό ποτάµιο σύστηµα σε λιµναίο. Οι τεχνητές λίμνες αρχικά είναι άχαρα έργα, πληγές στη Γη. Η κατασκευή τους, όμως, εκτός από την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτει ζωτικές ανάγκες ευρύτερης εθνικής σημασίας, ...

Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Λίμνη Ζαραβίνα: Ένα «γαλάζιο στολίδι» στο γραφικό Πωγώνι

Από τον μαθητή της Α΄ Γυμνασίου Θεόδωρο Συκοβέλη, στα πλαίσια της έρευνας της  Π.Ο. για το θέμα: «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».
     

        Μια μικρή σε έκταση λίμνη, αλλά μεγάλης σημασίας από άποψη φυσικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας «στολίζει» το γραφικό και ιστορικό Πωγώνι. Είναι η λίμνη Ζαραβίνα.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η λίμνη του Ζηρού: η φύση στο μεγαλείο της!

Από τις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου Αντωνίου Ειρήνη, Στογιάννη Τία, Τσελλίδη Δέσποινα,   στα πλαίσια της έρευνας της  Π.Ο. για το θέμα: «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».

        Η περιοχή της λίμνης Ζηρού χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη φυσική ομορφιά, μοιάζει με ελβετικό τοπίο και εμπνέει στον επισκέπτη μια μοναδική αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

5 ελληνικά γεωπάρκα στον παγκόσμιο χάρτη της UNESCO και ένα από αυτά στην Ήπειρο

        Πέντε περιοχές της Ελλάδας χαρακτηρίζονται «παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO», σε σύνολο 120 γεωπάρκων σε 33 χώρες παγκοσμίως. Πρόκειται για υπέροχα τοπία, με επιστημονική αξία αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

«Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» 2016

19 Μαρτίου
20.30΄- 21.30΄
Από τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια και 
τα Εκπαιδευτήρια Όλγας Ντότη-Οικονόμου



Αυτό το Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016,
 συμμετέχουμε όλοι στην «Ώρα της ΓΗΣ»!
Στις 20.30΄ έως 21.30΄σβήνουμε τα φώτα
και ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας με εκατομμύρια άλλους πολίτες σε όλη τη ΓΗ, στέλνοντας ένα παγκόσμιο συμβολικό μήνυμα
για την προστασία του πλανήτη
και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Έλα μαζί μας στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων
και υπό το φως των κεριών ας πει ο καθένας το δικό του
«Νοιάζομαι για τον πλανήτη μου»!
Για να κάνουμε τη Γη μας ένα καλύτερο σπίτι για μας και τις επόμενες γενιές!

Η δράση μας σήμερα μπορεί να αλλάξει το αύριο!

Δείτε παρακάτω το βίντεο της περσινής Π.Ο. με τίτλο "Οι μαθητές αφιερώνουν στη Γη"
(Η μουσική, οι φωτογραφίες και τα αποσπάσματα ταινιών που υπάρχουν στο παραπάνω βίντεο συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές κατά την έρευνά τους στο διαδίκτυο για καθαρά παιδαγωγικούς λόγους και δε διεκδικούμε κανένα πνευματικό δικαίωμα από αυτά)

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Λούρος και πολιτισμός

Από τις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου Αντωνίου Ειρήνη, Στογιάννη Τία, Τσελλίδη Δέσποινα,   στα πλαίσια της έρευνας της  Π.Ο. για το θέμα: «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».

        Ο Λούρος είναι ποταμός της Ηπείρου με συνολικό μήκος 80 χλμ. Η κύρια πηγή τού ποταμού βρίσκεται στο όρος Τόμαρος και στο χωριό Βουλιάστα. Εκεί σχηματίζεται η φυσική λίμνη των πηγών του, της οποίας τα νερά έχουν ένα μοναδικό γαλαζοπράσινο χρώμα, ενώ η έντονη και σπάνια διαύγειά τους προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Υπερκαταναλωτισμός: βασική αιτία υποβάθμισης του περιβάλλοντος

        Πριν μιλήσουμε γενικά περί καταναλωτισμού, δείτε το παρακάτω βίντεο, που είναι ενδεικτικό των βιομηχανικών προτύπων που ακολουθούνται για τα ζώα που εκτρέφονται για τροφή, προκειμένου να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες κατανάλωσης κρέατος.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Στο Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας: Γνώσεις κι εμπειρίες ακολουθώντας τα χνάρια του νερού

Από τη Βασιλιάνα Θεμελή, Γ΄ Γυμνασίου
    
        Το Κ.Π.Ε. Φιλιππιάδας επισκεφτήκαμε οι μαθητές του Γυμνασίου των Δωδωναίων Εκπαιδευτηρίων στις 24/02/2016 και παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «Η παρέα του νερού στη λίμνη του Ζηρού». Η επίσκεψη είναι ενταγμένη στη θεματική της φετινής  Περιβαλλοντικής Ομάδας με τίτλο «Οι υδροφόροι ορίζοντες της Ηπείρου και η επίδρασή τους στον πολιτισμό του τόπου μου».

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Το νερό ως στοιχείο διαμόρφωσης της λαογραφικής, λογοτεχνικής και μουσικής παραγωγής της Ηπείρου

Μύθοι, θρύλοι, δοξασίες και τραγούδια εμπνευσμένα από τα ποτάμια της Ηπείρου

Από τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου ΒΑΣΙΛΙΑΝΑ ΘΕΜΕΛΗ ,  ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΟΝΤΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΑΣΙΟΥ,  ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ  και τη μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου ΗΛΙΑΝΑ ΤΟΛΙΔΟΥ

        Το νερό αποτέλεσε κι αποτελεί τη ζωογόνο δύναμη της πολιτισμικής ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι ανθρώπινοι πολιτισμοί δημιουργήθηκαν κοντά σε ποταμούς. Ο δε άνθρωπος, από την εποχή της προϊστορίας, είχε πλήρη επίγνωση της ζωογόνου σημασίας και της δύναμης του νερού. Γι’ αυτό, αντιμετώπιζε τις διάφορες μορφές των επιφανειακών υδάτων με δέος, με φόβο και σεβασμό. Τις θεοποίησε και δημιούργησε θρύλους, μύθους, παραμύθια, δοξασίες, ποιήματα και τραγούδια γύρω από αυτές. Έτσι, οι υδροφόροι ορίζοντες της εκάστοτε περιοχής αποτέλεσαν το εφαλτήριο της λαογραφικής, λογοτεχνικής και πνευματικής ανάπτυξής της, επιδρώντας καίρια στη διαμόρφωση της πολιτισμικής φυσιογνωμίας της. Ορμώμενοι από τα παραπάνω, συγκεντρώσαμε  μύθους, δοξασίες και τραγούδια της Ηπείρου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που συνδέονται με το υγρό στοιχείο και καταδεικνύουν την επίδρασή του στη λαογραφική, λογοτεχνική και μουσική παραγωγή της περιοχής.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Οικολογική καινοτομία: μολύβι που, αν το … καλλιεργήσετε, μετατρέπεται σε φυτό!

Από τη Βίκυ Πάντου, Α΄ Λυκείου


        Πρόκειται για ένα προϊόν που κατασκευάστηκε στις Η.Π.Α. πριν τρία περίπου χρόνια. Διαθέτει πολλές ποικιλίες από βότανα, αλλά περιλαμβάνει και φυτά, λουλούδια και διάφορα λαχανικά. Πώς το φυτεύετε; Είναι τόσο απλό!

Υπεύθυνη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ομάδας:

Koυϊμτζή Κατερίνα, Φιλόλογος